Sercaia – centru de gestionare a deseurilor din judetul Brasov

Sercaia – centru de gestionare a deseurilor din judetul Brasov

0 253

La Sercaia se va organiza un centru de gestionare a deseurilor ce provin din 6 comune din judetul Brasov, fondurile pentru pornirea unui proiect de o asemenea amploare provenind de la Uniunea Europeana. Astfel, s-a reusit obtinerea unui milion de euro din fonduri Phare pentru ca primaria din Sercaia sa inceapa construirea acestui centru.
Lucrarile trebuiau deja finalizate, dar acestia au primit o prelungire pana pe data de 30 octombrie, conform declaratiilor date de primar.
“Am depus proiectul in 2006, ne-au dat banii la finalul lui 2007 si trebuia sa finalizam proiectul in aprilie 2009, insa deoarece procedurile au fost cam intortocheate si metodologia ne-a creat unele probleme, am solicitat – si am obtinut – prelungirea finantarii pana la 30 octombrie”, a explicat pentru NewsIn primarul comunei Sercaia, Cristinel Paltin.
Realizarea sistemului de gestionare integrata a deseurilor si a infrastructurii in comunele Sinca Noua, Sinca Veche, Comana, Parau, Sercaia, Mandra beneficiaza in total de 988.454 euro, din care 889.609 euro nerambursabili.
“Au fost mai multe linii de buget, deoarece am avut de facut si achizitii. Am luat 2 masini compactoare, 6 utilaje agregate de adunat gunoaie din locurile unde masinile nu pot ajunge, cate 3 tomberoane de colectare selectiva pentru fiecare numar de gospodarie, precum si containere pentru fiecare agent economic din cele sase comune”, a mai spus primarul comunei Sercaia, care gestioneaza proiectul, sub monitorizarea ADR Centru 7 Alba si a Ministerului Mediului
“La final, fiecare comuna va avea o platforma de colectare, unde se va face sortarea si compactarea deseurilor. Gunoaiele rezultate vor fi livrate apoi fie la firmele de reciclare, fie vor fi depuse la viitoarea halda ecologica de la Beclean”, a adaugat oficialul.
Proiectul nu este usor de implementat, avand in vedere gama larga de lucrari ce trebuie avute in vedere. Astfel, acest management integrat al deseurilor presupune mai multi pasi: colectarea selectiva a deseurilor, minimizarea cantitatilor acestora, valorificarea lor si crearea unui sistem de colectare si de transport eficiente, depozitare ecologica si compostare.
Aceste masuri trebuie puse in aplicare de la data de 16 iulie 2009, conform directivelor date de Uniunea Europeana in ceea ce priveste gestionarea gropilor comunale de deseuri, caci, in caz contrar, se pot primi amenzi de mii de euro pe zi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.