Septembrie – luna vinului in calendarul popular

Septembrie – luna vinului in calendarul popular

0 129
Denumiri populare ale lunii Septembrie: rapciune, rapciuni, vinimeriu, viniceriu, vinitel (luna vinului; incepe culesul si stoarcerea strugurilor pentru vin) …
 
Sfaturi generale:
"Arati campurile de grau si semanati-le pana pe la 13. Samanati inca varza nemteasca, spanac, morcovi, rasaditi salata de iarna; adunati semintele coapte de prin gradini; culegeti castravetii copti. Taiati colturile de pe pomi. In luna aceasta se incepe culesul poamelor.
Soiurile iernatice se culeg cu mana si se impartesc in clase dupa marime si frumseta, ca sa aiba un pret mai bun. Inainte de a le aseza in pivnita, se intind la soare, ca sa iese umezeala din ele. Fa gropile pentru altoii ce voiesti a-i sadi mai tarziu in toamna.
Rareste frunza de pe pomii pitici si cei pusi in sir des, ca razele soarelui sa-i poata strabate. Seamana bucate tomnatice.
Nu fi zgarcit la semanat, ca te vei cai la secerat.
Pe la capatul lunei se ia mierea de la stupi. De sunt inca flori nu te grabi, ca albinele sa poata inca aduna. Livezile prajite de arsita soarelui, pe unde vezi ca a secat coltul ierbii, le seamana cu samanta de iarba si flori de fan.
 
Prevestire de timp:
– Rapciune cald, Brumarel rece si umed.
– Tunetul din septembrie vesteste neaua multa in Faur si an manos.
– Ducerea timpurie a randunelelor inseamna ca si iarna se va pune iute.
– Vantul de septembrie e vant bogat.
– Daca infloresc scaietii in septembrie, atunci va fi toamna frumoasa.
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului roman, Editura Paideia, Bucuresti, 2001

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.