Senatul si-a definitivat noua conducere

Senatul si-a definitivat noua conducere

0 75
In sfarsit plenul Senatului a aprobat marţi noua componenţă a Biroului Permanent al acestei Camere a Parlamentului.
Noua componenţă a Biroului Permanent a fost aprobată cu voturi 82 de voturi pentru, două voturi împotrivă ÅŸi patru abÅ£ineri. Votul a fost secret ÅŸi electronic.
 
Grupul PSD
Pentru sesiunea septembrie-decembrie 2012, dintre cele 12 funcÅ£ii în Biroul Permanent cinci au revenit grupului PSD, care este format din 41 de senatori ÅŸi are o pondere în structura Camerei superioare a Parlamentului de 33,21%. Este vorba de o funcÅ£ie de vicepreÅŸedinte, care va fi ocupată de senatorul Petru Filip, de doi secretari – Valentin Calcan ÅŸi Vasile Cosmin Nicula ÅŸi de doi chestori – Alexandru CordoÅŸ ÅŸi Florin Constantinescu. FuncÅ£ia de lider al grupului parlamentar al PSD va fi ocupată ÅŸi în această sesiune parlamentară de Ilie Sârbu. Grupul PDL
Democrat-liberalii, având 34 de senatori (incluzându-l ÅŸi pe senatorul Iulian Urban care este senator independent, dar afiliat grupului PDL din Senat) ÅŸi o pondere de 27,54%, vor fi reprezentaÅ£i, în conducerea Senatului, de Radu Berceanu – vicepreÅŸedinte, Gheorghe David ÅŸi Alexandru PereÅŸ – secretari. Grupului PDL nu i s-a oferit, în timpul negocierilor dintre liderii de grupuri ÅŸi funcÅ£ia de chestor. Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat va fi în continuare Cristian Rădulescu.  
Grupului PNL din Senat, care este format din 27 de senatori, cu o pondere în structura Senatului de 21,87%, i-au revenit două funcÅ£ii, fără funcÅ£ia de preÅŸedinte al Senatului, care este ocupată de senatorul Crin Antonescu. FuncÅ£ia de vicepreÅŸedinte va fi astfel ocupată de Dan Radu RuÅŸanu, iar funcÅ£ia de chestor revine senatorului Ioan GhiÅŸe. FuncÅ£ia de lider al grupului senatorilor liberali va fi ocupată tot de Mario Oprea. Grupul UNPR (progresist), format din 12 senatori, cu o pondere de 9,72%, ÅŸi-a păstrat funcÅ£ia de vicepreÅŸedinte, ocupată ÅŸi în sesiunea anterioară tot de LaurenÅ£iu Chirvăsuţă. Liderul grupului va fi ÅŸi în această sesiune parlamentară Åžerban Mihăilescu.
 
Grupul UDMR Tot un reprezentat în Biroul Permanent al Senatului va avea ÅŸi grupul parlamentar al UDMR, format din ÅŸapte senatori (pondere de 5,67%). Este vorba de Verestoy Attila care va ocupa funcÅ£ia de chestor al Senatului. Liderul grupului UDMR din Senat va fi tot Andras Fekete Levente. Grupul independenÅ£ilor nu va avea niciun reprezentat în Biroul permanent, senator independent, la acest moment, fiind numai Mircea Geoană, fost preÅŸedinte al acestei Camere. FuncÅ£iile din Biroul Permanent, cu excepÅ£ia funcÅ£iei de preÅŸedinte al Senatului, ÅŸi cele de la conducerea comisiilor se negociază, pe baza algoritmului politic, la începutul legislaturii, partidele nominalizându-ÅŸi reprezentanÅ£ii pentru acestea la începutul fiecărei sesiuni. După aprobarea noii componenÅ£e a Biroului Permanent, acesta se reuneÅŸte într-o scurtă ÅŸedinţă, urmând ca apoi să se revină în plenul Senatului pentru a se discuta proiectele înscrise pe ordinea de zi. La acest moment, cvorumul necesar lucrărilor plenului Senatului este de 62 de senatori, în total fiind 122 de senatori.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.