Senatul protejeaza produsele traditionale

Senatul protejeaza produsele traditionale

0 115

Senatul Romaniei a adoptat un amendament potrivit caruia retetele produselor traditionale vor fi protejate prin lege. Micii producatori care au mostenit secretele fabricarii acestora din mosi stramosi le vor putea inregistra nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana.


Carnatii de Plescoi si branza de Nasal sunt cateva exemple.


?


Aurel Papuc este persoana care produce adevaratii Carnati de Plescoi. Omul spune ca pe piata au aparut nenumarati carnati care nu mai au nimic in comun cu reteta pe care el a mostenit-o din tata in fiu. Reteta e secreta, se foloseste carne de oaie si capra, la carnatul uscat se foloseste si carne de vita, si se afuma natural cu lemn de fag, nu sintetic. Aurel Papuc si-a inregistrat carnatii la Ministerul Agriculturii si vrea sa ceara protectie si pe Piata Comunitara.


Branza de Nasal este un alt produs traditional care se prepara intr-o grota in localitatea clujeana Saga, la 40 de metri sub pamant. Pe peretii grotei creste o ciuperca. Aceasta ii da branzei un gust specific. Daca nu ar exista aceasta grota si culturile cu mucegai in conditii de umiditate unice, nu ar exista acest sortiment de branza. Oamenii din Saga povestesc ca acum zeci de ani, cineva a incercat sa duca ciuperca de pe peretii grotei intr-o alta caverna din sudul tarii, pentru a face branza, dar nu a reusit.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.