Senatorul PSD Mihai Fifor, propus ministru al Transporturilor,

Senatorul PSD Mihai Fifor, propus ministru al Transporturilor,

0 453

Senatorul PSD Mihai Fifor, presedintele Comisiei pentru transporturi si energie din Camera superioara a Legislativului, a fost propus de premierul Victor Ponta sa ocupe functia de ministru al Transporturilor, in locul demisionarului Ioan Rus, anunta Agerpres, citand surse guvernamentale. Potrivit acestora, nominalizarea a fost transmisa inca de vineri presedintelui Klaus Iohannis. Va reamintim ca premierul Victor Ponta i-a acceptat pe 11 iunie demisia ministrului Transporturilor, Ioan Rus, dupa ce acesta a facut o serie de declaratii, intr-o emisiune televizata, despre romanii din strainatate si despre familiile lor.

Autobiografie 
M-am născut, într-o familie de profesori, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe 10 mai 1970. Studiile primare, gimnaziale și liceale mi le-am făcut în orașul natal, pentru ca, din 1989 sa devin student al Facultații de Litere a Universității din Craiova. Acesta este momentul în care destinul meu începe să se lege de viața Cetății Băniei. Ca proaspat student, m-am implicat activ în evenimentele din decembrie 1989, devenind foarte curând unul dintre liderii studenților craioveni. Am terminat facultatea în anul 1994, cu o licență în romană-engleză, iar în 1995 masterul în literatura română în cadrul Universității din Craiova.
În toamna lui 1994, mi s-a oferit șansa extraordinară de a intra în cercetarea științifică academică și, prin concurs, am ocupat postul de cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane “C.S. Nicolaescu-Plopsor” al Academiei Romane. Sunt ani de muncă intensă în domeniul cercetării, pe o arie complexă legată de minoritățile românești din afara granițelor, cu precădere pe viața romanilor de pe Valea Timocului din Serbia și Bulgaria. Cu această temă mi-am început studiile doctorale, în cadrul Universității din Craiova, obținând în anul 2003 titlul de doctor în stiințe Magna cum laudae. Mihai Fifor
În toată această perioadă am participat la mai multe stagii de pregătire în centre academice din întreaga Europă, amintind printre altele Universitatea Central-Europeană de la Budapesta, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Turku-Finlanda, Universitatea din Leeds-Marea Britanie.
De Universitatea din Craiova pot spune că nu m-am despărțit niciodată, încă de la absolvirea acesteia rămânând alături de profesorul universitar dr. Nicolae Panea, actualul decan al Facultății de Litere. Astăzi sunt conferențiar universitar dr. asociat în cadrul aceleiași facultăți, predând dișcipline de management administrativ cum ar fi Cultura organizațională, Leadership și management, Managementul conflictului organizțional, Minoritățile și problemele lor, Culturi minoritare.

Anul 2001 înseamnă începerea activității în administrația publică locală și, implicit cu Consiliul Județean Dolj. Este anul în care am devenit director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. Aici am reușit să formez o echipa de tineri profesioniști, alături de care am dus mai departe proiecte cum ar fi Festivalul “Maria Tanase”, Festivalul “Ioana Radu”, dar și un proiect complex de introducere a conceptului de formare continuă a adulților, într-un parteneriat cu instituții de profil din Danemarca. La Centrul Creației Populare a luat naștere, sub coordonarea mea, arhiva multimedia cuprinzand imagini și inregistrări audio mărturii ale vieții satului românesc ce vor duce peste timp datinile și tradițiile Doljului. Pornind de aici, incepe și colaborarea mea cu televiziuni de prestigiu cum ar fi Discovery, National Geografic sau BBC, împreună cu care am realizat o serie de documentare ce se difuzează și acum pe toate meridianele globului.
Din anul 2004 m-am alăturat echipei Președintelui Ion Prioteasa, devenind unul dintre tinerii pe care acesta îi va forma și pregăti pentru administrația publică de performanță în județul Dolj. Alături de această echipă sunt și astăzi, continuând să învăț de la cel mai performant lider politic din regiune.
În februarie 2005 am preluat ca manager Muzeul Regional al Olteniei, instituție emblematică a culturii craiovene, care tezaurizează peste 300.000 de piese de patrimoniu cultural național. Împreună cu Consiliul Județean Dolj am început aici un amplu program de reabilitare și modernizare, investind pe parcursul a 7 ani de mandate circa 6 milioane de euro din fonduri europene atrase prin Direcția de Afaceri Europene a Consiliului Județean Dolj. Am reușit ca în 7 ani să restauram și să consolidăm Casa Băniei și cladirea secției de istorie-arheologie de la Madona Dudu, să ridicăm de la firul ierbii o clădire nouă pentru depozitele de patrimoniu și laboratorul de restaurare, într-un cuvânt, să readucem Muzeul Olteniei în fruntea instituțiilor muzeale europene.
2007 a fost anul în care am absolvit cursurile de master în managementul afacerilor publice în cadrul Scolii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, iar în 2009 am absolvit Colegiul Național de Aparare și Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție.
Am să vorbesc acum puțin despre mandatele mele de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor. În ianuarie 2009, prin votul de încredere al PSD Dolj, am devenit secretar de stat pe problemele instituțiilor prefectului în MAI. O activitate extrem de complexă și de laborioasă. Am gestionat atunci tot ce ține de prefectură, permise și inmatriculări, pașapoarte, situații de urgentă și Rezervele statului. Au fost zile complicate și îmi aduc aminte și azi de problemele de la Ocnele Mari din Vâlcea, unde am coordonat prăbușirea controlată a plafonului fostei exploatări de sare din câmpul II de sonde, care putea produce o catastrofă cu consecințe dramatice pentru mai multe localități. Tot în mandatul meu am reușit introducerea pașaportului electronic, document de călătorie care este azi cel mai sigur din Europa. Am revenit în MAI ca secretar de stat pe problemele comunităților locale în mai 2012, în guvernarea Victor Ponta, acolo unde îmi desfășor activitatea și în prezent. De pe această poziție m-am luptat împreună cu doamna primar Lia Olguța Vasilescu pentru onorarea promisiunii electorale de scădere a gigacaloriei cu 10% pentru cetățenii Craiovei și am reușit.
Să vorbim puțin și despre omul politic Mihai Fifor. Întotdeauna m-am considerat un om de stânga. Am militat și militez pentru politici sociale performante pentru ca eu cred în rolul fundamental al statului social. Am intrat în politică pentru a mă alătura domnului președinte Ion Prioteasa din a carui echipă fac și acum parte. O echipă de tineri profesioniști, care cred în principiile social-democrate. În anul 2010 am fost ales președinte al Organizației Municipale PSD Craiova, principala forță politică din Craiova, oameni alături de care am dat bătălii politice importante: recâștigarea Primăriei Craiova și majoritatea în Consiliul local, referendumul, iar acum ne batem pentru câștigarea unui mandat de senator pe colegiul 2 Senat Craiova.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.