Senatorii si-au modificat regulamentul dupa ce l-au scapat pe Sova

Senatorii si-au modificat regulamentul dupa ce l-au scapat pe Sova

0 578
Dupa scandalul Sova, senatorii au catadicsit sa puna regulamentul Senatului in acord cu Constitutia. Liberalul Sebastian Grapa spune ca modificarea de regulament nu s-a produs mai din timp pentru ca senatorii n-au mai avut de-a face cu cereri ale DNA de incuviintarea arestarii preventive. Functionarea celor doua Camere ale Parlamentului, inclusiv regulamentul sedintelor comune, contine insa multe alte neconcordante.
Senatorii au votat saptamana trecuta cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Dan Sova. Desi au votat mai mult de jumatate din cei prezenti pentru incuviintarea arestarii preventive a fostului ministru al Marilor Proiecte, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca acesta nu poate fi arestat – asa cum prevede Constitutia – deoarece regulamentul de functionare din Senat prevede ca este necesar votul a jumatate plus unul din totalul senatorilor, nu doar al celor prezenti. In urma scandalului facut de mass-media, a avertismentelor ambasadelor straine si a protestelor organizate de cetateni, senatorii au decis sa schimbe regula si sa o puna in acord cu Constitutia.
Potrivit senatorului PNL Sebastian Grapa, senatorii au introdus un nou articol care spune ca ridicarea imunitatii se poate face cu majoritatea senatorilor prezenti.
Grapa spune ca regula care incalca prevederile Constitutiei ar fi fost schimbata mai demult, insa, pana acum, senatorii nu s-au mai confruntat cu cereri de incuviintare a arestarii preventive, ci doar de incepere a urmaririi penale, situatie in care Regulamentul Senatului era in acord cu legea fundamentala. Colegul sau de partid si de camera, Nicolae Vlad Popa, avertizeaza ca mai exista inca numeroase asemenea neconcordante in functionarea celor doua Camere, inclusiv regulamentului sedintelor comune, care nu a mai fost modificat din 1992, cand a fost adoptat potrivit cu Cosntitutia din acea perioada si contine numerosi termeni care nu mai au corespondenta in realitate.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.