Senatorii nu dau declaratiile de avere pe mana ANI

Senatorii nu dau declaratiile de avere pe mana ANI

0 185

Comisia Juridica din Senat a facut cateva modificari esentiale la textul proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate. Astfel, acestia au stabilit ca Agentia are ca obiect de activitate verificarea averilor dobandite in perioada exercitarii mandatului si nu controlul declaratiilor de avere. Senatorii-juristi i-au contrazis astfel pe colegii lor de la Camera Deputatilor care au prevazut pentru inspectorii ANI, in textul adoptat, doar posibilitatea „activitatii de control al declaratiilor de avere”.


In plus, membrii Comisiei au stabilit ca verificarea facuta de ANI „este supusa controlului judecatoresc”.


O alta modificare a proiectului de lege privind infiintarea ANI prevede ca verificarea se face asupra averii demnitarilor in ansamblu, si nu doar a declaratiei de avere, asa cum stabilise Camera Deputatilor.


Mai mult, senatorii au eliminat din textul de lege si incompatibilitatile, motivandu-si decizia prin faptul ca nu pot da atributii jurisdictionale unei structuri administrative. „Incompatibilitatile nu isi au rostul sa fie reglementate in extenso in acest proiect de lege”, a aratat presedintele Comisiei, Peter Eckstein Kovacs, care considera ca, in privinta capitolului de incompatibilitati, trebuie sa fie doar norme de trimiteri la alte legi si institutii care sa decida cu privire la acestea.


?


Senatorii au mai adaugat in textul Legii ANI, la articolul 2, un alineat potrivit caruia, „in cazul persoanelor care nu mai detin functii sau demnitati publice, controlul averii poate fi efectuat in termen de cel mult 5 ani de la data incheierii mandatului sau a incetarii activitatii”, prevedere care aparea in forma initiala a proiectului Guvernului si care fusese eliminat la Camera Deputatilor.??


?

Comisia a mai aprobat un amendament al senatorilor Antonie Iorgovan (PSD) si Gheorghe Funar (PRM), potrivit caruia Agentia poate fi sesizata, din oficiu, de catre orice persoana fizica sau juridica.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.