Semnatura electronica (1), O alte sinecura pentru clientela!

Semnatura electronica (1),
O alte sinecura pentru clientela!

0 74

Declaratia unica, intr-un sistem informatizat, nu se poate decupla de semnaura electronica. Persoanele fizice si juridice, incepand cu luna februarie, vor trebui sa utilizeze aceasta semnatuta din momentul depunerii Declaratiei unice. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a declarat recent ca in anii urmatori costul va scadea pana la 30 de euro de la cca. 40 de euro fara TVA cat se solicita astazi.
Pentru ca statul este mai pretetios decat o banca, sa zicem, si mai ales pentru a nu face altcineva plata sau declaratia, in locul unei persoanei sau a unei firme impune o alta semnatura certificata de …”cine trebuie”.
Este posibil pentru prima faza de aplicare sa nu trebuiasca certificatul pentru semnatura electronica pentru toti depunatorii. Acesta pare ca nu va trebuie neaparat achizitionat de fiecare firma, fiind suficient daca il detin contabilii. Ce fac persoanele fizice? Iata o problema care nu mai priveste statul.
Pentru depunerea declaratiei unice 112, incepand din februarie 2011, „platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica”, se arata Hotararea Guvernului nr.1397/2010, publicata in data de 31 decembrie.
Conform indicatiilor publicate pe site-ul ANAF, in Romania sunt numai trei furnizori de certificate calificate (certificatul pentru semnatura electronica):
• CertSign,
• DigiSign ,
• Trans Sped.
Trebuie sa retinem ca acest Ccertificat calificat este doar pe relatia firmei cu statul, deoarece trebuie sa certifice autenticitatea documentelor remise. In realitate este o noua jumulire a cetatenilor si a firmelor de catre clientela Puterii.

Vad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.