Semnarea acordului cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4, o acțiune de...

Semnarea acordului cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4, o acțiune de imagine în campanie electorală

0 91

Guvernul Dăncilă bifează o nouă acțiune în zona marilor proiecte de investiții. Miercuri a fost semnat un acord al investitorilor în formă preliminară, cu o companie chineză, pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Semnarea acordului presupune un calendar de acțiuni ce vor urma pe parcursul a cca.invlusiv înființarea unei companii de proiect.
Practic, miercuri, la Ministerul Energiei a fost semnat un document numit acordul investitorilor în formă preliminară.
Cei care au semnat au fost reprezentant al China General Nuclear Power Corporation și președintele consiliului de administrație al Nuclearelectrica, Robert Tudorache, acesta fiind și secretar de stat în Ministerul Energiei. Inițial, ceremonia ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Victoria, însă până la urmă a fost mutată la Ministerul Energieit.

Centrala de la Cernavoda

Evenimentul a fost girat de vicepremierul Viorel Ștefan. Ministrul Anton Anton a declarat că acest acord reprezintă un pas concret după 4 ani de negocieri cu chinezii. Pe de altă parte, a precizat că urmează doi ani în care „vom defini și structura modelul de continuare a proiectului”.

Ce prevede acordul investitorilor în forma sa preliminară

  • Înfiintarea societății de proiect (JVCo) avand drept scop limitat să fie o singură platformă tehnică și operațională pentru potențiala dezvoltare ulterioară a Proiectului. Va avea un capital social inițial de 90.000 lei – până la prima majorare a capitalului social la echivalentul a 4.080.000 EUR.
  • Data limita pentru infiintarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnării Acordului Investitorilor în forma preliminară.
  • JVCO este o societate pe actiuni, infiintata in temeiul Legii 31/1990 privind societatile și va avea o durată inițială de 2 ani. Participația chinezilor în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA de 49%

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.