SELECTAREA GUNOAIELOR IN BRASOV

SELECTAREA GUNOAIELOR IN BRASOV

0 71


In sfarsit incepe sa se urneasca si la Brasov aplicarea ideii de selectare a gunoaielor. Unele zone ale orasului beneficiaza deja de tentativa separarii deseurilor pe categorii. Se incearca o colectare selectiva a materialelor reciclabile si separarea lor de gunoiul menajer propriuzis. Pentru aceasta s-au instalat in zonele – pilot ale orasului, adica perimetrul cuprins intre strada Carpatilor si Calea Bucuresti, cu tendinte de extindere, a unor recipiente speciale, fiecare cu alta destinatie.In ele se vor colecta, separate, plastic, hartie, sticla si altele. Pentru gunoiul propriu-zis se apeleaza la vechiul sistem.Si oamenii au inceput sa se obisnuiasca incet-incet cu aceasta noutate, chiar daca unii au venit desculti la Brasov ca sa nu fie banuiti ca si-au lasat opincile la bariera.


Si totusi mai exista unele hibe. Societatea “ Urban “, cea care se ocupa de implementarea sistemului la Brasov, constata ca mai sunt personae fizice si juridice – mai ales acestea din urma se remarca – a caror bunavointa in incheierea contractelor de ridicare a deseurilor lipseste. Aceste personae nu au acces la platformele special amenajate pentru faptul ca, neavand contract incheiat, deci neplatind salubrizarea, nu au primit nici cheie care sa le permita accesul la containerele din spatiile special amenajate. Astfel se intalnesc destule cazuri in care gunoiul de tot felul este lasat pe alaturi sau lacatele sunt sparte, ceea ce, va dati seama, la ce duce.


Pentru nerespectarea regulilor de depozitare a gunoaielor s-au stabilit si amenzi relativ mici, sunt de parere cei de la “ Urban “,care vor sa propuna marirea lor. Personal imi repugna folosirea metodelor punitive forte, dar in acest caz sunt de accord cu marirea amenzilor. Prefer metodele de convingere pasnice, dar daca diferiti ignoranti lenesi se complac sa traiasca, din diferite motive nefundamentate, in mizerie – si nu sunt multi din acestia, dar destui ca sa loveasca in confortul celorlalti ?– este bine ca ei sa fie adusi cu forta la ratiunea bunului simt. Caci este un proverb: unde nu-i minte, vai de…


Nu pot decat sa-mi exprim speranta ca strangerea selectiva a resturilor menajere se va extinde curand si in restul orasului,iar cetatenii vor intelege necesitatea actiunii. Nu este un lucru greu si care sa ceara eforturi deosebite, dar e un pas spre civilizatie.


?


Dan Bota?????????????????????

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.