Sejur in Franta doar cu buletinul

Sejur in Franta doar cu buletinul

0 312


Departamentul pentru Munca in Strainatate informeaza persoanele interesate cu privire la dreptul de sejur si munca in Franta pentru cetatenii romani, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, in completarea Comunicatului de presa din 21.12.2006.


?


De la aceasta data romanii vor putea intra pe teritoriul Frantei prezentand un pasaport sau o carte de identitate, putand ramane mai mult de 3 luni fara viza de lung sejur. In departamentele franceze de peste mari si in Saint – Perre et Miguelon romanii sunt scutiti de obligatia unei vize pentru intrarea si sejurul in Franta.


?


Pe durata perioadei tranzitorii muncitorii romani nu vor putea sa-si exerseze profesia fara sa fi obtinut in prealabil o autorizatie de munca, insa daca activitatea solicitata figureaza pe lista celor 62 de profesii deficitare (la cele 61 de profesii mentionate anterior se adauga meseria de ajutor sezonier inclusiv pentru culesul viilor) autorizatiile de munca vor fi eliberate fara a se lua in considerare situatia profesiei.


?


Lista meseriilor deficitare cuprinde sapte sectoare de activitate si anume: constructii si lucrari publice, industria hoteliera si alimentara, agricultura, mecanica si prelucrarea metalelor, industria de transformare, comert si vanzari, curatenie.


?


In materie de sejur, muncitorii nesalariati sau independenti au dreptul garantat dupa ce se inscriu in Registrul Comertului, in Repertuarul profesiilor, pentru lucratorii detasati de catre o intreprindere din Romania dreptul de sejur este garantat fara ca intreprinderea prestatara sa fie obligata sa solicite o autorizatie de munca, pentru studenti dreptul de sejur este garantat daca acestia sunt inscrisi la o institutie de invatamant si daca dispun de resurse suficiente si asigurare in caz de boala, pentru pensionari si persoane care nu desfasoara nicio activitate dreptul de sejur este garantat daca dispun de resurse suficiente si asigurare in caz de boala.


?


Cu privire la intrarea, stabilirea si dreptul la munca in Polinezia franceza si in Noua Caledonie cetatenii romani sunt scutiti de viza de scurt sejur daca acesta nu depaseste 90 de zile intr-o perioada totala de 6 luni.


?


Cetatenilor romani, care solicita dreptul la sejur pe o durata mai mare de 3 luni pentru a exercita o activitate independenta sau care sunt autorizati de serviciile locale competente pentru a desfasura o activitate salariata, nu li se va cere viza pentru lung sejur.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.