Segregarea rromilor. Reorganizarea claselor primare la inceput de an scolar

Segregarea rromilor. Reorganizarea claselor primare la inceput de an scolar

0 225

O noua norma a Uniunii Europene ar putea rezolva una dintre marile probleme ale localitatilor rurale, unde sunt conflicte interetnice.


Prin ordinul 1540, guvernul Romaniei face un pas inainte in incercarea de integrare a comunitatii rromilor in societatea romaneasca. Scopul acestui ordin este prevenirea, interzicerea si eliminarea segregarii rromilor in clasele de romani, vazut ca o forma de discriminare a copiilor rromi privind accesul egal la o educatie de calitate.?


Clasele I – V si-au modificat efectivul in toamna acestui an, spre nemultumirea unora si spre satisfactia altora. Asadar, incepand cu anul scolar 2007-2008, sunt interzise clasele segregate, in care numarul copiilor rromi sa fie predominant. Aceasta masura a fost luata in vederea imbunatatirii situatiei rromilor, insa parerile in randul parintilor si profesorilor raman impartite intre pro si contra. Cu aceasta lege, devenim si noi „politically correct” si incercam sa intindem o mana de ajutor acestei minoritati, fiind cu un punct mai aproape de cererile „mai – marilor” de la Bruxelles.


Astfel, poate ca pe viitor, conflictele obisnuite intre rromi si romani din localitati ca Maierus sau Apata, conflicte ce au tinut mult timp prima pagina a ziarelor locale, vor putea fi evitate. Insa, acesta lege ar putea avea si un revers, in cazul in care parintii copiilor romani nu ar agrea acest demers al autoritatilor si ar incerca mutarea copiilor din clasele respective si inscrierea lor in scoli din Brasov sau din localitatile invecinate.


Rezolvarea cu mult tact a acestei situatii delicate ramane, in acest moment, in mana directiunilor si cadrelor didactice din scolile respective, mentalitatile neputand fi schimbate de la un an scolar la altul.?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.