Șeful spionajului rus: Vestul provoacă exodul de creiere

Șeful spionajului rus: Vestul provoacă exodul de creiere

0 120

Vorbind la Forumul Economic de Est, directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Naryshkin, a afirmat că universitățile occidentale au folosit tactici neocoloniale pentru a atrage tinerii talentați din Asia și Africa să studieze în străinătate.
Universitățile occidentale au atras „fără scrupule” tineri talentați din țări din Africa și Asia, inclusiv Rusia, transformând aceste state non-occidentale în „donatori forțați de capital intelectual”.
Directorul serviciilor de informații a cerut apoi noi „principii alternative ale ordinii mondiale” bazate pe egalitatea adevărată, mai degrabă decât să fie dominată de Occident – Naryshkin remarcând că dominația internațională occidentală „a cauzat daune și suferințe considerabile întregii umanități”.
Instituțiile de învățământ superior din Rusia au înregistrat scăderi considerabile în clasamentele universitare internaționale în 2023 începând cu 2022, unii observatori notând că acest declin este legat de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
De atunci, legăturile științifice și educaționale dintre Rusia și SUA au fost suspendate și legăturile cu instituțiile europene au fost tensionate.
Mai mult, Rusia a suferit un exod considerabil de creiere de la începutul războiului. Numeroși academicieni au demisionat la nivel național și au fugit din țară, publicația Novaya Gazeta identificând 270 de angajați ai universității care au rupt legăturile cu Rusia.
Dar acest exod de creiere depășește mediul academic. Potrivit datelor citate de Business Insider, aproape un milion de ruși au fugit din țară din cauza războiului din Ucraina, contribuind la o penurie a forței de muncă. Mai mult, acești ruși aveau, de asemenea, în mare parte sub 45 de ani, erau muncitori calificați, aveau situații materiale bune și majoritatea aveau studii universitare.

Preluare: JPOST
Sursa: www.frumentarius.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.