Sefu’, astia or sa voteze!

Sefu’, astia or sa voteze!

0 144

Mai pe fata, mai pe ascuns, campania electorala s-a urnit in cele din urma. In scrasnet de osii ruginite si neunse de aproape trei ani, dar si de danturi parlamentare, strepezite de gustul acru al anticipatelor.


Artagul si transpiratia celor angajati pe toate posturile de televiziune in dispute pe nuante constitutionale nu putea sa va scape. Pe sticla supravegheata indeaproape de CNA defileaza, insa, puzderie de aluzii la cursa electorala in care Basescu sprinteaza singur spre Palatul Cotroceni. Pe una din ele am remarcat-o – si, cu siguranta, ati sesizat-o si dumneavoastra – deunazi, urmarind mai atent un spot publicitar de care m-am plictisit deja. Trebuie ca v-a ramas si dumneavoastra pe retina si pe Eustache ultima reclama la ziarul „Ziua”. Aia cu milioanele de romani care se intorc in tara, sa construiasca voiosi capitalismul; printre ei se afla si un individ de culoare, tinandu-l pe fii-su in brate, care pretinde ca si el e roman si ca a venit sa-si deschida o afacere, ca tot omu’.?


In aceeasi reclama apar doi bodyguarzi, care intra in biroul presedintelui – aluzia la Traian Basescu e stravezie – sa-l anunte ca s-au intors milioane de romani care „stiu sa traiasca bine”. Unul il intreaba apoi pe seful statului ce-i de facut, pentru ca „Sefu’, astia or sa voteze”. A doua zi dupa decizia lui Basescu de a declansa referendumul in loc sa-si prezinte demisia scurta, de cinci minute, replica despre votare a disparut ca prin farmec din clipul cu pricina. Daca nu cumva avem un CNA ultragrijuliu cu detaliile, care a extras cu penseta propozitia aluziva si incitanta din gura bodyguardului, operatia este meritul strategilor de la „Ziua”.


Cotidianul condus de Rosca Stanescu face de multa vreme opozitie lui Traian Basescu, adesea intr-un limbaj descalificant si cu multe siluiri ale logicii si bunului simt. Se pare ca unul din motivele serioase de ingrijorare pentru ziaristii lui SRS este eventuala prezenta masiva la vot a electoratului. Un numar consistent de cetateni prezenti la urne sa-si exprime sentimentele electorale este o probabilitate foarte stanjenioare pentru politica editoriala de la Ziua, care serveste alte interese decat cele ale grupului din jurul presedintelui suspendat. Ambele interventii – ale CNA sau ale lui SRS – nu sunt decat simple supozitii, dar parca prea se potrivesc lucrurile pentru o coincidenta nevinovata.


Daca in cazul interventiei lui Rosca Stanescu sau Ralu Filip marja de eroare este destul de ridicata, nu la fel stau lucrurile in cazul unui alt formator de opinie, probabil cel mai persuasiv personaj din lumea presei. Cristian Tudor Popescu a fost infinit mai transant in privinta votului din 19 mai. Jucand cartea sastiselii pe care a mers si la alegerile din 2004, cand isi motiva absenteismul la urne prin greata de a trebui sa aleaga intre doua rele, directorul de la „Gandul” tine sa-si informeze cititorii ca nu se va prezenta la vot la acest referendum. Din aceleasi motive care il impiedicau si la ultimele alegeri.


Dupa zelul depus cu acea ocazie de a musca din Traian Basescu, cu prilejul confruntarii finale dintre Basescu si Nastase, nu s-ar fi zis ca incoruptibilul jurnalist n-avea o optiune clara despre cine-ar fi trebuit sa fie presedintele Romaniei. Chiar daca n-a dat atunci pe la sectia de votare, nici nu mai era nevoie s-o faca. Isi exprimase cu prisosinta optiunea, prin prestatia partinitoare pe care-a avut-o ca mediator impartial ce voia sa para.


Sunteti liberi sa ascultati toate interventiile si pledoariile pe care le vor debita la televizor desteptii patriei in cele trei saptamani ce ne mai despart de 19 mai. Unii va sunt pe plac, pe altii nu-i puteti vedea in ochi. Fata de argumentele tuturor aveti insa libertatea propriei constiinte.


Asa ca mergeti la vot si puneti stampila in patratul care exprima cel mai fidel ceea ce credeti. Ascultati-i pe toti, dar urmati doar sfatul care va vine din interior, dupa ce ati cugetat o clipa lunga. O sa fie mai simplu de savurat gloria, dar mai ales de resorbit infrangerea.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.