Secuii si-au votat neoficial autonomia

Secuii si-au votat neoficial autonomia

0 266

Referendumul intern, neoficial, privind autonomia Tinutului Secuiesc s-a finalizat la sfarsitul saptamanii trecute in scaunul Bradut-Miclosoara, zona orasului Baraolt. Pana la data de 22 decembrie 2006 s-au centralizat toate datele din cele 20 de localitati din tara. Peste 60% dintre votanti si-au exprimat vointa. Conform unor surse neoficiale, peste 99% dintre cei care si-au exprimat votul s-au pronuntat in favoarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Referendum, dar… mobil

Referendumul pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc a fost organizat cu urna mobila, in perioada 16-23 decembrie, in 19 localitati din zona Baraolt. Reprezentantii CNS au mers din casa in casa in 18 comune din Scaunul Baraolt si in oras, pentru a afla opinia localnicilor. Costul organizarii referendumului a fost suportat din donatii de la persoane fizce, juridice dar si de organizatii civice. Buletinul de vot a fost bilingv, in limbile romana si maghiara. Portivit conducerii CNS, referendumul a fost „expresia exercitarii dreptului la autodeterminare a poporului secui, in urma caruia, in scaunele secuiesti, in Tinutul Secuiesc va incepe autoorganizarea interna a poporului secuiesc.

Modificarea Constitutiei

Uniunea Civica Maghiara, Consiliul National Secuiesc si Asociatia Tineretului Maghiar din Transilvania au adoptat in comun un memorandum in care solicita, printre altele, eliminarea definitiei de stat national unitar, cu ocazia modificarii Constitutiei Romaniei, in locul acesteia dorindu-se definirea statului ca multinational. De asemenea, secuii cer ca in Constitutie sa fie inclusa reorganizarea teritorial-administrativa a tarii, in sensul ca locul actualelor judete sa fie luat de unitati administrative mai mari. Totodata, se solicita modificarea legii partidelor politice si a legii electorale, in sensul ca „prevederile discriminative“ sa fie eliminate. „Pana cand aceste revendicari nu vor fi rezolvate, membrii comunitatii maghiare din Romania se simt ca cetateni de rangul doi pe pamantul stramosilor”, atesta memorandumul semnat de presedintii celor trei organizatii (UCM, CNS si ATMT).

Rezultat de propaganda

Din cele 17.945 de persoane cu drept de vot, 12.140 si-au exprimat opinia. Dintre acestia, 12.082 au raspuns favorabil la intrebarea: „Dumneavoastra, ca locuitor al localitatii…doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?“. 44 de persoane au raspuns negativ, iar 14 voturi au fost anulate. Trebuie spus, insa, ca aceste rezultate sunt doar partiale, urmand ca abia dupa 1 ianuarie 2007, datele complete sa fie facute publice. Insa, la ce propaganda s-a facut pentru acest eveniment, rezultatele, fie ele si partiale, nu mira nici macar pe romanii ce locuiesc in zonele vizate. Totusi, desi in intentia secuilor era si judetul Brasov, localitatile vizate fiind Apata si Racos, potrivit subprefectului Szakal Andras, refeendumul nu a avut loc in niciuna dintre comunele amintite.

Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.