SECUII – MASA DE MANEVRA A NATIONALISMULUI MAGHIAR !

SECUII – MASA DE MANEVRA A NATIONALISMULUI MAGHIAR !

0 899

Cele mai vizibile si respetate simboluri naţionale şi statale sunt stema, drapelul si culorile sale.Si este firesc! Acestea provin din dorinţa veche a diferitelor popoare de a se manifesta ca o entitate aparte. Drapelele europene actuale s-au ivit odată cu trezirea la conştiinţă naţională a popoarelor şi joacă un rol important atât interior, cât şi în relaţiile dintre state. Drapelul semnifica simbolul unui popor, indiferent unde trăiesc membrii lui. Prin urmare, un român din Ungaria are tot dreptul să folosească, să arboreze, să afişeze tricolorul românilor, deoarece este vorba despre poporul din care face parte.
La fel şi ungurii din România pot folosi si folosesc,har Domnului , culorile poporului maghiar.
Stema este simbolul unui teritoriu mai întins sau mai restrâns (localitate, regiune, judeţ, ţară). Prin urmare, are o conotaţie restrictivă, care se leagă de un spaţiu, de o bucată de pământ, ceea ce îi conferă cumva si un sens politic. Din momentul în care stema este simbolul unui teritoriu, indiferent de componenţa etnică, indiferent de ce naţionalităţi locuiesc pe acel pământ, nu are caracter pur naţional, nu este potrivită pentru a defini pretenţiile unui grup anume, legate de teritoriu.
Oamenii îmbină însă cele două simboluri, deseori folosind drapelul cu stemă (de exemplu, drapelul cu stema Ungariei Mari, stema unui stat care nu mai există teritorial!). În principiu şi în baza tradiţiilor încetăţenite, drapelul cu stemă nu ar putea fi folosit decât pe teritoriul actualei Ungarii, deşi în cazul acesta este o evidentă discrepanţă între stema veche şi statul teritorial actual.
Dar pe teritoriul Ungariei sunt legale această uniune de simboluri, fiindcă au fost adoptate prin lege în 1990. Însă, e contestabilă folosirea acestui tricolor cu stema Ungariei Mari de către ungurii din afara Ungariei. Conflictele politice sunt, uneori, generate de încălcarea acestui principiu.
MONUMENT COZMENIAl treilea simbol naţional important şi expresiv este imnul naţional. Odinioară, imnul era un simbol al unei ţări sau al unei zone mai întinse. În epoca modernă, însă, intonarea lui în afara statului respectiv este acceptată şi nu prea mai deranjează. Un exemplu actual va fi oferit în mod sigur de meciul de fotbal România–Ungaria . Vor fi intonate imnurile celor două ţări şi cetăţenii acestora (dacă vor avea acces pe stadion…) le pot cânta cu tragere de inimă.Si din pacate , il pot si fluiera… Interesant de observat că intonarea imnului maghiar în afara statului respectiv, nu mai provoacă disensiuni in tarile din jur…
Actualitatea… „reincalzita” a abordării problemei simbolurilor naţionale ne-o oferă abuzul în arborarea drapelului secuiesc, atât în România, cât şi, mai nou, în Ungaria chiar şi pe clădirea Parlamentului din Budapesta. Care e problema? De fapt, revenind la cele de mai sus, drapelul trebuie să fie simbolul unei unităţi comunitare, identitare, dar nu şi teritoriale. Drapelul nu este simbolul unui teritoriu, ci al unui popor!
În mod declarat însă, secuii, incepand de prin 2003-2004 , de cand … luptă pentru autonomie teritorială „secuiască” au nevoie si de însemne care să exprime această revendicare. Asa a aparut ,steagul secuiesc ! Stemele judeţelor, ale localităţilor în care locuiesc si secui,dar si alte nationalitati , nefiind potrivite pentru dezideratul autonomiei, au recurs la folosirea ostentativă a unui drapel (care a cunoscut foarte multe variante, cu simboluri aranjate conform scopurilor momentane).
Drapelul secuiesc arborat în Ungaria , în semn de solidaritate cu doleanţele legate de autonomia teritorială a fost confecţionat în anul 2004, fiind la 17-a variantă, cu prilejul înfiinţării Consiliului Naţional Secuiesc. Problema afişării drapelului secuiesc în Ungaria se iveşte datorită faptului că secuii au înlocuit stema (simbol teritorial) cu acest drapel fara nicio traditie. Ungurii pot fi solidari cu secuii, dar din momentul în care drapelul înlocuieşte stema şi vizează formularea de la Budapesta a unei revendicări teritoriale, politice, acest lucru înseamnă amestec în treburile interne ale altui stat.
În concluzie, orice român sau comunitate românească din Ungaria, poate folosi culorile drapelului neamului său românesc şi poate cânta imnul românilor. Nu se poate afişa însă drapelul cu o stema a României, deoarece ne aflăm pe teritoriul altui stat. Acelaşi lucru se referă şi la ungurii din ţările vecine. De subliniat faptul că secuii încearcă să se definească dublu, atât ca unguri, cât şi ca un grup naţional aparte. Ori ştiut este faptul că nu există două identităţi!
Prin urmare, nu poţi arbora două steaguri… naţionale pentru aceeaşi identitate şi apartenenţă naţională!
(Un punct de vedere de dincolo de Tisa)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.