Secuii au incalcat legea. Asociatia „Pro Tinutul Secuiesc” inca nu intra in...

Secuii au incalcat legea. Asociatia „Pro Tinutul Secuiesc” inca nu intra in legalitate

0 253

In februarie era programata inscrierea la tribunal a Asociatiei ”Pro Tinutul Secuiesc”, constituita la finele anului trecut prin asocierea consiliilor locale din judetele Covasna, Harghita si Mures. Eveniment care, insa, se amana.


De vina ar fi nerespectarea legii. Din aceasta cauza, prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a solicitat unui numar de 17 consilii locale implicate in acest proiect sa revoce hotararile de asociere pe care le-au luat, deoarece nu au respectat legea transparentei decizionale.


Conform acesteia, primarii aveau obligatia de a face anunturi si a organiza dezbateri publice pe aceasta tema. Prefectul Gyorgy Ervin spune ca autoritatile locale sunt nevoite sa reia toate demersurile de la capat, iar procedurile, care presupun respectarea unor termene, vor dura cel putin doua luni.


Prefectii judetelor Harghita si Mures au cerut si ei revocarea hotararilor de consiliu vizate de acest proiect, invocand atat motive de ordin procedural, cat si de fond, printre altele si faptul ca asocierea are un scop general, si nu unul punctual.


Presedintele Asociatiei „Pro Tinutul Secuiesc”, Albert Almos, a anuntat recent ca va inregistra asociatia la Tribunalul Covasna pana la jumatatea lunii februarie. Acesta spune ca subiectul a fost indelung dezbatut in presa, prin urmare nu se poate spune ca asociatia s-a constituit in secret.


?


Asociatia de dezvoltare intercomunitara ”Pro Tinutul Secuiesc”, care s-a constituit pe data de 7 decembrie a.c la Sfantu Gheorghe in prezenta liderului UDMR Marko Bela, a suscitat numeroase controverse, dupa ce s-a vehiculat ideea ca va servi infaptuirii autonomiei teritoriale. Potrivit statutului, asociatia care va reuni in final aproape 100 de consilii locale din cele patru judete, are ca scop realizarea in comun a unei strategii de dezvoltare regionala, sociala, culturala si economica a zonei locuite preponderent de maghiari, respectiv crearea unor proiecte de dezvoltare locala, de atragere a fondurilor europene, precum si furnizarea in comun a unor servicii publice.

Asociatia va avea personalitate juridica, de drept privat si utilitate publica. Necesitatea infiintarii acestei asociatii a fost motivata si prin faptul ca Tinutul Secuiesc a ramas mult in urma altor regiuni din tara, in primul rand din cauza lipsei de interes a guvernantilor care nu au sprijinit financiar dezvoltarea durabila a acestei zone. Pe de alta parte, initiatorii proiectului au aratat ca aceste judete au o traditie si interese comune, iar populatia maghiara, majoritara in zona doreste sa-si pastreze identitatea nationala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.