Secția pentru anchetarea magistraților: Kovesi, urmărită penal pentru luare de mită,...

Secția pentru anchetarea magistraților: Kovesi, urmărită penal pentru luare de mită, abuz în serviciu, mărturie mincinoasă!!!

0 168

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.
Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar. Vineri, ea a contestat controlul judiciar la instanța supremă.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a anunțat, la aproape 24 de ore de la momentul la care Kovesi s-a prezentat pentru audieri în fața procurorilor, că s-a dispus începerea acțiunii penale împotriva procurorului fostei șefe a DNA, care în prezent este procuror la Serviciul de îndrumare și control din Parchetul General.
Laura Codruța Kovesi este urmărită penal pentru luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă.
De asemenea, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 zile începând de joi, 28 martie.
Potrivit procurorilor Secției de anchetare a magistraților, în perioada în care se află sub control judiciar Kovesi trebuie să respecte următoarele obligații:

  • Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
  • Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
  • Să se prezinte la Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
  • Să nu părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
  • Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție;
  • Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
  • Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Kovesi a contestat controlul judiciar la instanța supremă
Laura Codruța Kovesi a contestat, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție controlul judiciar, a declarat pentru HotNews.ro Daniela Frăsie, avocatul fostei șefe a DNA.
Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar este cel deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD fugar în Serbia Sebastian Ghiță. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa.
Fosta șefă DNA a spus că îi este ”foarte clar” că ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-șef european, încercându-se blocarea numirii ei ”prin orice mijloc”. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare”, a declarat Kovesi, adăugând că această campanie este și un semnal pentru colegii ei din magistratură.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.