Secretul steagului secuiesc: LIMBA MAGHIARA, OBLIGATORIE!

Secretul steagului secuiesc: LIMBA MAGHIARA, OBLIGATORIE!

0 104
Un steag secuiesc, având dimensiunea de 4,8 m x 3 m, a fost ridicat pe un catarg, luni seara, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, în cadrul unui eveniment la care au participat aproximativ 400 de persoane, informează agerpres.ro. Chiar dacă acÅ£iunea a fost organizată de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), unul dintre cei care s-au adresat asistenÅ£ei a fost primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care a spus că limba maghiară trebuie să fie obligatorie pentru toÅ£i cei care trăiesc în Å¢inut Secuiesc, inclusiv pentru corespondenÅ£ii de ÅŸtiri. Raduly a criticat ÅŸi faptul că a fost amendat pentru discriminare, întrucât a impus cunoaÅŸterea limbii maghiare ca ÅŸi condiÅ£ie pentru ocuparea unui post la primărie.
"Ziua de azi este importantă pentru noi (…) este ziua în care trebuie să spunem clar că cunoaÅŸterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminativă, ci obligatorie. Începând de la prefect, corespondenÅ£ii televiziunilor ÅŸi ai radiourilor româneÅŸti, toată lumea care trăieÅŸte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă", a declarat, halucinant, primarul Raduly Robert.
La rândul său, preÅŸedintele PPMT Miercurea Ciuc, Toke Erwin, a afirmat într-o declaraÅ£ie de presă, că steagul secuiesc ÅŸi autonomia nu sunt împotriva nimănui, iar românii trebuie să înÅ£eleagă acest lucru: "Vrem să demonstrăm că steagul secuiesc ne reprezintă pe toÅ£i cei care locuiesc aici, în Å£inutul secuiesc, pe toÅ£i secuii ÅŸi nu putem să lăsăm ca cineva să spună că nu avem voie să-l punem unde vrem noi. Acest steag nu e împotriva nimănui, e pentru secui. Åžtiu că odată ÅŸi românii vor înÅ£elege că acest steag ÅŸi autonomia Å£inutului secuiesc nu e contra nimănui. E pentru secuime, e pentru toÅ£i locuitorii care locuiesc în acest Å£inut", a spus Toke Erwin.
PreÅŸedintele Consiliului Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a spus că drapelul le dă secuilor forţă ÅŸi speranţă pentru autonomia teritorială a Å¢inutului Secuiesc, iar românii trebuie să Å£ină cont de idealurile lor. Åži alte persoane prezente la manifestare au susÅ£inut că steagul secuiesc este un simbol al comunităţii ÅŸi este un lucru firesc să fie arborat. "Eu nu înÅ£eleg de ce ar deranja pe cineva. Acum vrem să demonstrăm că noi am dori să avem acest simbol ca să-l putem folosi oricând. (…) Ceva în sufletul meu îmi spune să fac orice pentru acest simbol, ca să port cu demnitate ÅŸi dârzenie", a afirmat Szilagy Arpad, care face parte din AsociaÅ£ia DeÅ£inuÅ£ilor Politici MAGHIARI din Harghita. (Din pacate, in secuime totul este impartit pe etnii si legile romanesti acolo nu mai conteaza.
Cand lideri politici locali vorbesc agresiv doar despre noi secuii, iar Statul Roman este doar cineva strain lor, NU ESTE BINE DOMNULE BASESCU !! n.n.) Steagul respectiv, de culoare albastră, pe care se află o dungă aurie, alături de soare ÅŸi lună, a fost ridicat în acordurile imnului secuiesc. Mai mulÅ£i husari (!!) au dat onorul, în momentul arborării.
Steagul flutură acum pe un catarg de 7,5 m, amplasat provocator pe domeniul public, în faÅ£a Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Organizatorii spun că au autorizaÅ£ie de la Primărie pentru trei luni, dar speră să o poată prelungi.(sursa: DanTanasa.ro)  
 
P.S.
In cartea sa,"LIBRTATEA CA DATORIE", Petre Roman consemneaza (pag.49) urmatoarele impresii ale tatalui sau,Valter Roman, martor ocular al "REVOLUTIEI MAGHIARE" din 1956. Cititi si aduceti-va aminte cum a fost linsat efectiv in 22 Decembrie 1989 maiorul de militie Agache din Tg.Secuiesc, al carui cadavru a fost apoi batjocorit in Piata orasului!
"Tatal meu se afla sub impresia puternica a ceea ce vazuse pe strazile Budapestei.Cel mai mult l-a impresionat un tablou ingrozitor al radicalizarii pe care o atinsese revolta maghiara.Scena cea mai cumplita si care i s-a intiparit in memorie s-a desfasurat la gradinita de copii a activistilor de partid din Budapesta,unde revolutionarii au facut niste lucruri terifiante.Insurgentii maghiari spanzurasera de picioare ,spintecasera cu cutitele si chiar macelarisera niste copii de cativa ani.Mi-a desvaluit ca se petrecusera niste lucruri absolut abominabile.Mai mult facuse chiar si fotografii,pe care n-a vrut niciodata sa le expuna public.A considerat ca acest gest ar lasa pe imaginea Ungariei,o PATA DE NESTERS.Eu insumi am vazut cateva din aceste imagini…", scrie fostul prim-ministru!
Am reprodus acest citat pentru a ne readuce in memorie ca in 1990 la Tg. Mures a existat un infricosator "Martie negru", in care dementa unor descreierati l-au calcat in picioare, intre altii pe un pe om nevinovat, Mihaila Cofar, ramas mutilat pe viata!! Pe de alta parte,in padurile Comandaului si la Lacul Sf.Ana periodic au loc adevarate "TABERE" DE PREGATIRE PARAMILITARA,intre exercitii fiind si cel de "urmarire cu caini politisti",vazut personal! Oare asemenea manifestari nu sunt, cel putin la fel de "rau prevestitoare" ca alte "pericole teroriste" de care a vorbit recent pe toate posturile tv, dl. Maior? (ddr)
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.