Seceta obliga tarani sa isi vanda animalele

Seceta obliga tarani sa isi vanda animalele

0 123

Taranii din satele maramuresene, speriati de seceta si de fanul putin care ar putea fi recoltat in aceasta vara, au inceput sa isi vanda animalele catre abatoare si in targuri.
Ploi sporadice au cazut, in ultimele zile, mai ales in zonele de munte ale judetului Maramures, unde putini tarani detin terenuri cu fanete, insa in zonele de ses nu a mai plouat suficient de aproape 15 zile.
La targul de animale din Baia Mare, taranii cer pe o vaca pana la 2.000 de lei, iar pe un porc intre 200 si 250 de lei, insa prea putini sunt cei care se incumeta sa cumpere la acest pret.
Directorul societatii Piata Aliment – Baia Mare, Florian Adiel, care administreaza targul de animale, a declarat, pentru AGERPRES, ca majoritatea taranilor din satele situate in zonele de ses sunt speriati ca nu vor avea fan si otava, din cauza secetei si a consistentei slabe a apei din sol ca urmare a unei ierni cu zapada putina.
„Oamenii sunt disperati si au inceput sa isi comercializeze animalele din gospodarie la preturi mici, doar sa scape de ele. Putini sunt cei care mai cumpara. Doar reprezentantii unor abatoare din Baia Mare au mai cumparat porci si vaci pentru a le sacrifica pentru carne. Preturile nu reprezinta valoarea adevarata a unei vaci bune de lapte. Astfel, o vaca ce costa in urma cu o luna 4.000 de lei este vanduta in prezent cu 2.000. Si acesta este un caz fericit. Cumparatorii prospecteaza piata si decid in functie de posibilitatile financiare. Din pacate, este un an in care atat recoltele cerealiere cat si legumele sau fructele ar putea fi slabe din cauza secetei prelungite”, a spus Florian Adiel.
Gheorghe Prisacan din comuna Copalnic Manastur a spus ca seceta pune in pericol culturile de cereale, iar vegetatia, indeosebi fanul, a inceput sa se usuce prematur din lipsa umiditatii in sol.
„Pe unele portiuni de teren, iarba este pur si simplu parjolita de caldura. Mi-e teama ca fanul si otava din acest an vor fi putine, incat am decis sa vindem din animale pentru a fi siguri ca va ajunge fanul si pentru iarna. Nu doream sa vindem din animale, dar suntem nevoiti din cauza secetei prelungite”, a spus Prisacan.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.