Seceta fara precedent in ultimii 40 de ani

Seceta fara precedent in ultimii 40 de ani

0 233

Mercurul din termometre a luat-o razna si se pare ca asa va fi toata vara, specialistii anuntand ca temperaturile medii vor fi cu 10 grade mai mari decat cele obisnuite. Seceta s-a instalat deja? in multe zone din sudul tarii, punand in pericol culturile de pe 200.000 de hectare. In Baragan, nu a mai ploaut de peste trei luni. Cinci judete au solicitat deja ca zone ?ntregi sa fie declarate calamitate, iar fermierii sa fie ajutati de guvern. Gr?ul de anul acesta va fi putin si de proasta calitate


Se pare ca ne vom confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 40 de ani, situatia fiind comparabila cu aceea din 1946, un an agricol extrem de sarac urmat de unul de foamete.


Pentru a se lua masuri in vederea salvarii a ceea ce se mai poate salva din culturi, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a solicitat ?ntruniream, marti la orele 16.00, a Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Sedinta are drept scop evaluarea situatiei si stabilirea masurilor care se impun pentru diminuarea efectelor secetei.


Desi comentariile nu rezolva situatia, nu putem sa nu ne aducem aminte de sistemul de irigatii dinainte de 1989 si de faptul ca pentru constructia Canalului Dunare Marea Neagra, avand drept scop si irigarea Baraganului s-au pierdut vieti. Problema apei ar fi putut sa nu mai fie atat de mare daca autoritatile ar fi avut grija sa pastreze instalatiile pentru irigatii. Se vorbeste ca tevile ar fi ajuns stalpi de gard si nimeni nu a facut nimic, afara de faptul ca jurnalele TV au prezentat ca pe o curiozitate fenomentul devalizarii sistemului de irigatii. In momentul in care s-au sesizat primele furturi ?ar fi putut instituita paza militarizata, era vorba de siguranta alimentara a Romaniei. Dar n-a fost sa fie. Trebuie sa ne purtam crucea.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.