Sebastian Vladescu – guru de Dambovita

Sebastian Vladescu – guru de Dambovita

0 80

Dupa cum zice fostul ministru, taxa pe valoare adaugata, majorata incepand cu 1 iulie de la 19% la 24%, „nu va putea fi redusa in urmatorii 3 ani, indiferent cine va guverna”. Sebastian Vladescu a afirmat, la o emisiune la Pro Tv, ca premierul Emil Boc ar avea „o intelegere limitata” a economiei, intr-o „perioada extrem de dificila”: „In ceea ce priveste capacitatea primului ministru de a intelege complexitatea economiei romanesti si mai ales dificultatile economiei romanesti, cred ca exista o limita care este generata in primul rand de pregatirea domniei sale, de faptul ca a fost nevoit sa preia economia romaneasca intr-un moment de criza”. …”Vorbesc despre o intelegere limitata intr-o perioada extrem de dificila”, a completat Vladescu.

Reducerea TVA, exclusa in urmatorii 3 ani
Sebastian Vladescu a marturisit si ca autoritatile au stiut inca din prima luna a anului de necesitatea introducerii unor masuri dure de austeritate, insa anuntul a fost amanat pana in luna mai, intrucat o astfel de decizie este extrem de greu de asumat politic: „Ministrul Finantelor din ianuarie 2010 (Sebastian Vladescu, n.red.) stia din ianuarie 2010. Tipul acesta de anunt public este un anunt extrem de grav. El nu poate fi facut de ministrul Finantelor, este nevoie ca decizia de restructurare a cheltuielilor bugetare sa fie o decizie asumata politic”, a afirmat Sebastian Vladescu.
„De ce intre momentul in care am avut datele necesare si momentul in care s-a luat decizia a curs o perioada de timp mai lunga decat ar fi trebuit… e o decizie extrem de greu de asumat politic. Este o decizie extrem de greu de asumat din punctul de vedere al unui prim-ministru care este presedintele unui partid, este extrem de greu de asumat de catre un partid aflat la conducere”, a precizat Vladescu.
In ceea ce priveste scaderea TVA, Sebastian Vladescu spune ca „Parerea mea e ca nu. Cel putin la un nivel de asteptare rezonabila de ordinul anilor nu. Nu stiu sa fac prognoze peste cinci ani sau 10 ani . Eu nu cred ca TVA, indiferent cine va guverna Romania in urmatorii trei ani, va putea sa reduca TVA”.
Fostul ministru a adaugat ca singura modalitate pentru a diminua nivelul actual de 24% ar fi introducerea unui sistem de impozitare cu cote progresive, discutia fiind insa exclusa politic.
TVA a fost majorata la 1 iulie de la 19% la 24%, ca masura compensatorie dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%, decizia fiind parte a unui pachet mai mare de initiative fiscale pentru a reduce deficitul bugetar in limita stabilita cu FMI.

Sebastian Vladescu a mai adaugat ca, in opinia sa, reducerea cotei unice de impozitare de la nivelul actual de 16% nu ar putea sustine stabilitatea sistemului fiscal.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.