Seara de film romanesc

Seara de film romanesc

0 93

Biblioteca Judeteana „George Baritiu” din Brasov va invita la o seara de film romanesc. Vineri, 29 februarie 2008, de la orele 17.30, la Mansarda „Casei Baiulescu” va avea loc proiectia filmului „Un bulgare de huma” (durata: 86min). Regia: Nicolae Margineanu. Scenariu: Mircea Radu Iacoban si Nicolae Margineanu. Imaginea: Relu Moraru. Muzica: Cornel Taranu. Decoruri: Magdalena Marasescu. Sunet: Silviu Camil. Cu: Dorel Visan, Adrian Pintea, Mioara Iftim, Maria Ploaie.


Regizorul si scenaristul filmului, Nicolae Margineanu, afirma: „Respectul pe care il avem in mod firesc fata de marile personalitati Ion Creanga si Mihai Eminescu a devenit, in momentul realizarii acestui film, extrem de inhibant. […] pentru a deveni personaje de film, Eminescu si Creanga trebuiau sa coboare de pe statui, sa prinda viata, imprumutand chipurile unor actori; sa vorbeasca, sa se miste si sa evolueze intr-un chip cat mai firesc. In loc sa pastram un ton solemn, omagial, am incercat sa ne apropiem cu discretie si caldura de personalitatile readuse la viata”.


Din aceasta povestire cinematografica se evidentiaza: Manastirea Golia, Creanga invatator, Intalnirea cu Eminescu, Primele incercari literare, La Junimea, Inspector scolar, Eclipsa de soare, La Bojdeuca, Plecarea la razboi, Incendiul de la anticariat, Plecarea lui Eminescu, Sfarsitul lui Creanga.


?


Laura Moise


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.