Se va sparge morișca SISTEMULUI PARALEL de la ICCJ? Corina Corbu, singurul...

Se va sparge morișca SISTEMULUI PARALEL de la ICCJ? Corina Corbu, singurul judecător care și-a depus candidatura pentru șefia instanței supreme!

1 527

Judecătoarea Cristina Tarcea, după un mandat total ratat, nu mai vrea să candideze”

Singurul magistrat care și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) este judecătorul Corina Corbu, judecată și achitată într-un dosar de corupție, în timp ce actualul președinte al instanței supreme, Cristina Tarcea, nu și-a depus dosarul pentru un nou mandat.

La finalul lunii mai, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declanşat procedura pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Cristina Tarcea nu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, singurul dosar înregistrat la CSM fiind cel al judecătorului Corina Corbu.
Vă reamintim că în vara anului trecut, judecătoarea Corina Corbu a fost achitată definitiv de instanţa supremă într-un dosar de corupție (comandat de SISTEM) în care a fost judecată alături de magistraţii Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu. Achitarea s-a făcut de 8 judecători, 3 la fond și 5 în recurs. Trebuie spus că imensa presiune ce a fost resimțită de familie a facut ca tatăl judecătoarei să moară, Corina fiind achitată după moartea lui.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât reluarea activităţii sale în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a ICCJ, după ce fusese suspendată, în iulie 2014, ca urmare a trimiterii în judecată.
În urma deciziei de achitare, preşedintele Klaus Iohannis a FOST OBLIGAT și a semnat decretul de numire a Corinei Corbu în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din instanța supremă, pe o perioadă de trei ani.
Potrivit anunţului CSM, candidaţii pentru funcția de șef al Înaltei Curți vor susţine, în faţa Secţiei pentru judecători, un interviu care constă în susţinerea planului managerial şi verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistenţa la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung etc.
De asemenea, Secţia pentru judecători va verifica şi cunoştinţele specifice funcţiei de preşedinte al ICCJ.

Calendarul concursului este:

  • 30 mai – 1 iulie – depunerea candidaturilor la Secţia pentru judecători
  • 1 iulie – 17 iulie – verificarea de către CNSAS dacă judecătorii care şi-au depus candidaturi au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea
  • începând cu data de 18 iulie – Secţia pentru judecători poate dispune analizarea candidaturilor şi numirea în funcţiile de preşedinte al ICCJ.

Începutul unei noi ere la ICCJ?
Trebuie să reținem că termenul limită până la care puteau fi depuse candidaturile a expirat luni, 1 iulie, la ora 16:00. Și nu a mai fost înregistrată vreo candidatură.
Corina Corbu a confirmat știrea pentru luju.ro adăugând: „Este adevărat că m-am înscris în concurs pentru ocuparea funcției de președinte al Inaltei Curți de Casație și Justiție. Îmi asum și îmi dau seama că nu este o misiune ușoară, însă nimic din ce a fost în viața mea până în acest moment nu a fost ușor. Consider că Înalta Curte are nevoie de o schimbare, o schimbare pozitivă, și are nevoie de o nouă direcție”. 

Alte declarații
Este nevoie de implicarea tuturor colegilor pentru realizarea acestei schimbări. Este nedrept totuși pentru că, în ultimii ani, la Înalta Curte s-a muncit foarte mult, sunt oameni care au muncit foarte mult și care merită mai mult respect, mai ales acum când asupra instanței supreme este aruncată o anatemă. Sunt oameni care și-au sacrificat viețile aici. Lumea trebuie să vadă părțile pozitive din Inalta Curte, trebuie să vadă care este situația în realitate. Este nedrept să fie așa.
De aceea spun, am sentimentul că trebuie o schimbare și ca Înalta Curte trebuie reașezată în cadența timpului, pentru că a pierdut foarte mult în ultimii ani. Avem nevoie de o nouă direcție impusă de necesitatea de a reașeza Înalta Curte în cadența timpului.
Mi-am propus și o colaborare cu societatea civilă, consider că este firesc să fie așa. Înalta Curte nu este într-un glob de sticlă, trebuie ascultați oamenii, pentru că prin dialog se nasc ideile bune.
Toată lumea trebuie să înțelegă că se poate face ceva, că se poate schimba ceva, iar eu cred cu tărie acest lucru, chiar și după ce am fost în iad ani de zile. Tot ce îmi doresc este ca la Înalta Curte să domnească supremația legii și respectarea drepturilor omului. Altceva nu mă interesează, asta este esențial pentru un judecător

Din Comisia de evaluare vor face parte toți membrii Secției de judecători a CSM. Data la care Corina Corbu își va susține proiectul nu s-a stabilit încă.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.