Se va semna o Proclamaţie de unire a romilor,

Se va semna o Proclamaţie de unire a romilor,

0 108
O proclamaÅ£ie de unire a tuturor romilor din România urmează să fie semnată miercuri de liderul Partidei Romilor Pro-Europa, deputatul Nicolae Păun, preÅŸedintele Centrului CreÅŸtin al Romilor, Florin Cioabă, ÅŸi alÅ£i reprezentanÅ£i ai societăţii civile rome, informează un comunicat emis luni de Comisia pentru drepturile omului, culte ÅŸi probleme ale minorităţilor naÅ£ionale din Camera DeputaÅ£ilor.
Comisia parlamentară împreună cu AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Romi, Partida Romilor Pro-Europa ÅŸi Centrul NaÅ£ional de Cultură a Romilor organizează miercuri, la Palatul Parlamentului, o masă rotundă cu ocazia Zilei dezrobirii romilor.
Potrivit sursei citate, la finalul evenimentului se va da citire "ProclamaÅ£iei de Unire a tuturor romilor din România", document scris atât în limba română, cât ÅŸi în limba romani, la care urmează să adere toate organizaÅ£iile reprezentative ale etniei rome. Cu acest prilej, vor fi dezbătute iniÅ£iative din sectorul public, soluÅ£ii pentru rezolvarea problemelor comunităţii rome ÅŸi modele de promovare a priorităţilor comunităţii rome pe agenda publică.
Sunt invitaÅ£i să participe reprezentanÅ£i ai ministerelor cu atribuÅ£ii în problematica romă, ai unor instituÅ£ii publice ÅŸi organizaÅ£ii nonguvernamentale reprezentative ale romilor, europarlamentari, scriitori, care vor Å£ine discursuri referitor la importanÅ£a zilei de 20 februarie ÅŸi momentele care au marcat istoria etniei rome.
 
20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparÅ£ineau proprietarilor particulari, prin "Legiuirea pentru emancipaÅ£ia tuturor Å£iganilor din Principatul Românesc", act normativ promulgat de domnitorul Barbu Åžtirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni ÅŸi Mihail Kogălniceanu.
155 de ani mai târziu, data de 20 februarie a fost declarată oficial "Ziua dezrobirii romilor din România" prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.