SE SCUMPESC ALIMENTELE!

SE SCUMPESC ALIMENTELE!

0 251

In toamna asta se anunta majorari de preturi pentru toate produsele de baza. Brutarii preconizeaza ca majorarea de pret la painea cea de toate zilele va fi semnificativa: intre 20% si 40%. De vina ar fi pretul graului la bursele internationale, si recoltele slabe cantitativ si calitativ fata de alti ani.


Lactatele se vor scumpi si ele cu circa 10%-15%, avertizeaza producatorii.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cresterile de preturi aplicate pana acum de producatori se regasesc in datele privind inflatia.


Ritmul de crestere a preturilor de consum al populatiei s-a triplat in luna august, comparativ cu luna precedenta, influentat semnificativ de scumpirea alimentelor. In luna august, preturile la produsele alimentare au urcat in medie cu 1,68%.


Din octombrie insa:


????????? un litru de ulei va costa 6 lei, aproape dublu fata de luna august: „Cresterea de pret se produce treptat, cu cate 20 de bani pe saptamana, la poarta fabricii”, declara producatorii, pe motiv de crestere brusca a pretului la floarea-soarelui. „Recolta de floarea-soarelui a fost putina si proasta, si nu doar pe piata interna. Daca, in urma cu un an, plateam 6.500 de lei vechi pe kilogramul de floarea-soarelui, in timpul verii am platit 9.500 de lei vechi pe kilogram, iar acum dam chiar si 11.000 de lei vechi”.


????????? Si margarina, in productia careia este folosit uleiul de palmier, se va scumpi cu circa 10%-20%. Aceasta pentru ca pretul la uleiul de palmier a atins la Bursa din Rotterdam cea mai mare cotatie din ultimii zece ani si s-a vandut cu 700 de euro pe tona.


????????? zaharul ?va creste si el ajungand la media de 3,6 lei/kg. Zaharul se va scumpi in aceasta toamna ca urmare a cresterii generale a costurilor pentru utilitati si forta de munca, iar majorarile de pret vor incepe tot din luna octombrie. La poarta fabricilor din Romania, zaharul costa acum 2,2-2,4 lei (inclusiv TVA) si ajunge in marile lanturi de magazine la circa 3 -3,2 lei pe kilogram.

Dupa majorarea de pret, un kilogram de zahar va costa cu 20-40 de bani mai mult decat acum, la
un nivel foarte apropiat de cel la care se vinde zaharul pe piata europeana – in medie 1,1 euro pe kilogram (cam 3,6 lei).

Cresterea pretului zaharului se va face simtita tocmai in lunile octombrie, noiembrie si decembrie. „O eventuala scumpire a zaharului este normala deoarece costurile la gaz, curent, electricitate, combustibil, care reprezinta 80% din costurile care aduc produsul pe raft, au crescut”.


?


Astfel vom manca fara grasimi, vom consuma mai putina paine, ne vom bea ceaiul sau cafeaua, fara?zahar si sa speram ca astfel macar vom fi mai sanatosi.


?

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.