Se schimbă tarifele la apă și canalizare

Se schimbă tarifele la apă și canalizare

0 141

Compania Apa Brașov S.A. anunță că, din 15 octombrie 2018, tarifele la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare-epurare ape uzate vor crește cu 20 de bani pe metru cub pentru toți clienții, însă tot se vor situa la un nivel mai mic decât acum trei ani, când a fost operată ultima majorare de tarif la nivelul județului Brașov.
Tarifele se vor modifica astfel: de la 4,05 lei/ m³ la 4,17 lei/mc (majorare cu 12 bani/ m³) pentru apa potabilă şi de la 3,06 lei/ m³ la 3,14 lei/ m³ (majorare cu 8 bani/ m³) pentru canalizare-epurare ape uzate. Tarifele conţin TVA în cotă de 9% pentru apă potabilă şi 19% pentru canalizare – epurare ape uzate.
Modificarea tarifelor are la bază ajustarea lor cu inflația, impusă prin prevederile contractelor de împrumut încheiate cu BERD și de finanțare cu UE pentru realizarea de investiții în domeniu. Astfel, în contractul de împrumut se stipulează că “fiecare tarif va fi majorat în funcție de indicele de inflație imediat după (și în orice caz, nu mai târziu de 1 ianuarie sau 1 iulie, după caz, a fiecărui An Financiar) o majorare cumulată de peste 3% a indicelui ratei inflației față de data la care majorarea anterioară a tarifului a avut loc”. Potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică cu privire la indicele ratei inflației, pentru perioada iulie 2015 (data ultimei modificări de tarif) – iulie 2018, acesta a ajuns la o valoare mai mare de 3%. În luna iulie 2018 rata inflației a fost 4,56% și a ajuns în august la 5,1%, fiind una dintre cele mai mari la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
Înainte de majorare, tarifele practicate de Compania Apa Brașov se situau, conform A.N.R.S.C., pe locul 30, la nivel național, adică printre cele mai mici în domeniu. După majorare, se vor afla pe locul 22.
Tarifele sunt avizate de către A.N.R.S.C (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) și au fost aprobate de A.D.I.D.A.J.Bv (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din județul Brașov), adică de toate autoritățile locale afiliate Asociației prin hotărârea nr. 57 din data de 26.09.2018.
D.D.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.