Se schimba regulile pentru obtinerea permisului de conducere

Se schimba regulile pentru obtinerea permisului de conducere

0 305

O data cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, se schimba si regulile care stau la baza obtinerii permisului de conducere.


Mai intai, partea teoretica trebuie stapanita inainte de a incepe primele ore de condus. Aceasta regula a fost stabilitat pentru ca soferul invatacel sa nu mai reprezinte un pericol pentru pietoni sau pentru ceilalti soferi aflati in trafic. Inainte de inceperea cursurilor practice, acesta trebuie sa sustina si sa promoveze mai intii testul de cunostinte teoretice in cadrul scolii de soferi. Acest lucru vine insa si in sprijinul celor care doresc obtinerea permisului dupa 1 decembrie, pentru ca noua legislatie nu mai obliga reluarea examenului teoretic in cazul nepromovarii celui practic. In acet mod, daca este promovata ‘’sala’’, ‘’traseul’’ poate fi dat de mai mult ori, timp de un an.


Totodata, inainte de inceperea cursurilor de pregatire in cadrul scolilor de soferi, solicitantul trebuie sa mai faca dovada faptului ca este apt din punct de vedere psihologic pentru conducerea de autovehicule sau tramvaie.


O alta modificare, care simplifica pasii care trebuie urmati pentru un permis de conducere, este adusa la certificarea starii de sanatate, acea ‘”fisa medicala’” care se putea obtine numai de la anumite unitati sanitare, si care de la 1 decembrie va putea fi eliberata si de catre medicul de familie.


O alta facilitate oferita de noua legislatie este sustinerea cursurilor practice si de catre cei care mai au doar trei luni pana la implinirea varstei minime prevazuta de lege pentru obtinerea permisului.


Noile modificari mai prevad ca sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere sa se faca in zile diferite pentru fiecare categorie sau subcategorie, atat in localitatea de domiciliu, cat si la locul de resedinta al solicitantului.


Totodata, noua lege mai da posibilitatea ca, in localitatile in care autoritatea competenta (Autoritatea Rutiera Romana) aproba desfasurarea cursurilor de pregatire si sustinerea examenului, acestea sa se desfasoare, la cerere, si in limba minoritatilor nationale, iar cetatenii straini care isi stabilesc domiciliul sau resedinta in Romania pot da examenul la proba teoretica intr-o limba de circulatie internationala.


Legea mai stipuleaza ca o persoana care a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare corporala grava, talharie sau furt al unui autovehicul, se poate prezenta la examen pentru obtinerea permisului de conducere, daca indeplineste doar una din urmatoarele situatii: au trecut sase luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca, a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a intervenit amnistia sau interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, a expirat sau a fost revocata.


Potrivit noii legislatii, viteza maxima admisa pentru cei care fac scoala este cu 20 de kilometri pe ora mai mica decat pentru conducatorii auto. Totodata, regula este valabila, in afara localitatilor, pentru cei care au mai putin de un an de la obtinerea permisului auto.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.