Se restructureaza Serviciul Român de Informații? Da, radical!

Se restructureaza Serviciul Român de Informații? Da, radical!

1 239

G4Media.ro a solicitat o serie de detalii Serviciului Român de Informații referitoare la această reorganizare internă.

  • SRI a răspuns prin biroul de presă: ”Datele pe care le-aţi solicitat în forma detaliată fac parte din categoria informaţiilor clasificate cuprinse în documentele interne ale Serviciului Român de Informaţii, potrivit regimului instituit prin dispoziţiile art. 45, alin. 1 din Legea nr. 14/1992, cu modificările şi completările ulterioare. Dat fiind caracterul nepublic al unor astfel de documente, informaţiile din acest domeniu sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor acordat în temeiul art. 31 din Constituţie (dreptul la informaţie), ale cărui limite sunt stabilite la alin. (3) – „dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze securitatea naţională”, precum şi în temeiul art. 51 (dreptul de petiţionare) ale cărui limite sunt stabilite la alin. (4) – „autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi condiţiile stabilite potrivit legii. Ca expresie a temeiului constituţional prevăzut la art. 31 alin. (3), prin efectul art. 12 alin. (1) lit. „a” din Legea nr. 544/2001, informaţiile clasificate din domeniul securităţii naţionale sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, astfel de date neputând fi comunicate decât în condiţiile şi către beneficiarii prevăzuţi de art. 10, alin. 2 şi art. 11 ale Legii nr. 51/1991, cu respectarea principiilor prevăzute în Legea nr. 182/2002.”

Schimbările din SRI au fost prefigurate de o recentă scrisoare transmisă de directorul SRI, Eduard Hellvig, liderilor de partide parlamentare.
Hellvig le-a cerut, printre altele, demararea ”în perioada următoare” a unei ”dezbateri publice” pentru modernizarea ”cadrului legal” de funcționare a Serviciului în sensul de a trasa ”limitele acționale ale acestuia”.
”Este nevoie de un pas în plus, care ține de dezbaterea publică a unui cadru legal modernizat, acceptat de toate forțele politice din România, referitor la activitatea Serviciului Român de Informații. Îmi exprim speranța că, în perioada următoare, cu sprijinul dumneavoastră, va începe această dezbatere publică și se va ajunge la un larg consens referitor la modul în care trebuie să arate principalul serviciu de informații al României și care sunt, conform legii, limitele acționale ale acestuia”, le-a transmis Hellvig liderilor partidelor parlamentare, potrivit scrisorii publicate de site-ul știripesurse.ro.

Alte declarații publice făcute în trecut anunțau aceste schimbări. Pe data de 5 octombrie 2017, Eduard Hellvig a declarat la inaugurarea programului de master “Studii de securitate globală” din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara: ”Consider că anul 2018 este esenţial pentru SRI pentru trecerea de la perioada de transformare la perioada de optimizare, de la generaţia tranziţiei la ceea ce eu sper să fie generaţia civilizaţiei euroatlantice. Spun asta pentru că, în mandatul meu, echipele de conducere atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial al instituţiei au fost infuzate masiv cu tineri profesionişti, având energia şi viziunea adecvată ameninţărilor cu care ne confruntăm”.

De la preluarea mandatului de către Eduard Hellvig, peste 20 de generali au fost înlocuiți din funcțiile de conducere. George Maior a demisionat din funcția de director SRI în ianuarie 2015, iar Florian Coldea a fost schimbat din cea de prim-adjunct în ianuarie 2017, urmat abia in 2018 de trecerea in rezerva a gen. Dunbrava, cel cu vestitul Camp tatic in Justitie.

Printre ultimele schimbări operate a fost trecerea în rezervă a doi generali din garda veche. Președintele Klaus Iohannis a semnat pe data de 28 august decretele de trecere în rezervă, începând cu 1 septembrie, a doi generali ai Serviciului Român de Informații: Dumitru Dumbravă și Dan-Valentin Căpșună.

Sursa: g4media.ro

COMENTARII

  1. Cu siguranta sorosistul hellvig vrea sa-si aduca tradatori si agenti noi in SRI. Tradatorii noi sant sorosisti cu care savureaza sperma bosorogului iar agentii noi provin din MOSAD ca sa instaleze un pasalic iudaic conform cu epilepsia lui moise.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.