Se reia lucrul la Pitesti

Se reia lucrul la Pitesti

0 66

In urma tratativelor duse alaltaseara pana tarziu si continuate ieri – mai ales ca o parte dintre grevisti se saturasera de greva la auzul ofertei patronatului – s-a hotarat ieri incetarea acesteia.
Greva de la Dacia-Renault incepuse acum trei saptamani cu scopul de a obliga patronatul la marirea salariilor cu 550 lei. S-au tot dus tratative, niciuna din parti nelasand cate ceva de la ea.
Pana la urma, patronatul, care a inregistrat pierderi mari datorita incetarii lucrului, a oferit cate ceva si tot mai mult, ajungand la o oferta de 300 lei marire, cu incepere, retroactiv, din ianuarie, apoi inca 60 lei de la 1 septembrie, iar de Pasti o prima grasa, de 900 lei.
Si dupa aceasta propunere, sindicalistii, sprijiniti si de BNS si chiar de sindicalistii francezi de la Renault, au continuat greva, mentinandu-si cererea, la care se adauga solicitarea ca angajatii Renault din Romania sa fie tratati la fel ca similarii lor din Occident.
Dupa o zi zgomotoasa petrecuta in Piata Revolutiei din Pitesti, unora li s-a facut, vazand propunerile aratate mai sus, foame si sete si, ajungand la fundul buzunarului, s-au gandit ca nu sunt chiar asa de rele si le-au acceptat, cu toate ca alaltaieri strigau sus si tare ca nu se lasa pana ce patronatul nu le satisface revendicarile in totalitate.
De fapt se pare ca suma oferita de patronat era si cea gandita de sindicalisti, ei cerand mai mult ca sa aiba o baza de targuiala, adica sa aiba de unde mai lasa.
Nu stiu exact cat primesc muncitorii de la Renault-Franta, dar cei de la Mioveni-Pitesti cred ca au ajuns pe undeva pe aproape de ei. Si asta este bine, caci nu trebuie sa fim tinuti de fraierii Europei si tratati, la realizari identice, ca apartinand unei mase inferioare, chiar daca inca nu merg toate ca unse pe la noi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.