Se împlinesc 30 de ani la la victoria Revoluției Române, din 1989;...

Se împlinesc 30 de ani la la victoria Revoluției Române, din 1989; după 30 de ani, au rămas destule aspecte neelucidate!

1 130

La 22 Decembrie 1989, România a devenit, oficial, liberă de comunism! Revoluția Română a învins, iar lumea striga pretutindeni : ,,Trăiască România liberă!” Se împlinesc 30 de ani de atunci, de la acele evenimente. Totul a început la 16 decembrie, la Timșoara, oraș care a devenit apoi primul din România, liber de comunism…Au urmat Arad și apoi, toate zonele țării…După fuga lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, Revoluția Română a căpătat alte dimensiuni. Apoi, după condamnarea și executarea celor doi, au început ploaia de gloanțe și au apărut așa zișii teroriști. Nici până astăzi, la 30 de ani de la Revoluție, nu a fost elucidat acest aspect…Cine au fost teroriștii, cine a tras în noi? Din păcate, în acele zile, au murit mulți oameni, inclusiv la Brașov, fără ca să cunoaștem adevărul… Braşovul este recunoscut mai ales pentru revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987, care a fost precursoarea evenimentelor din decembrie 89. La Braşov, în decembrie 1989, au fost ucise 68 de persoane, 150 au fost rănite, iar 55 au fost reţinute ca suspecte de terorism. Ulterior, acestea din urmă au fost eliberate. Cele mai multe dintre victime au fost ucise după 22 decembrie şi după preluarea conducerii judeţului de către armată şi crearea Frontului Salvării Naţionale. Ca urmare a deschiderii focului, la Braşov au decedat 68 de persoane şi au fost rănite 150. Din numărul total al victimelor, cele mai multe s-au înregistrat în noaptea de 22/23 decembrie 1989, fiind ucise 39 şi rănite alte 82. Dintre cei ucişi, 10 erau militari în termen la UM 01090 Predeal, iar 35 dintre răniţi erau soldaţi la aceeaşi unitate…Cum le-am putea mulțumi pentru sacrificiul lor? Nicidecum, doar comemorându-i! Mai bine, aflând adevărul, scoțându-l la lumină!

Acum 30 de ani, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fugit din faţa mulţimii dezlănţuite. A fost începutul sfârşitului pentru cuplul prezidenţial, dar şi o zi în care mulţi oameni şi-au pierdut viaţa.
22 decembrie 1989. După reprimarea sângeroasă a manifestaţiei de la Inter, soţii Ceauşescu erau convinşi că bucureştenii nu vor mai avea curajul să iasă în stradă. Dar, muncitorii de pe platformele industriale ale Capitalei au răsturnat acest calcul. Până la ora 9,30 dimineaţa Piaţa Universităţii a fost reocupată, iar în faţa Comitetului Central s-au adunat peste 100.000 de manifestanţi. Ceauşescu a ieşit la balcon în încercarea disperată de a-i potoli. S-a ales însă cu un val uriaş de dezaprobare şi s-a retras în sediu. A convocat o şedinţă restrânsă pentru a anunţa starea de necesitate.

Se pare că Ceauşescu a ordonat deschiderea focul, dar ministrul Armatei, Vasile Milea, a refuzat să execute ordinul şi s-a sinucis. Din acest moment, evenimentele s-au succedat cu repeziciune şi, după 30 de ani încă sunt învăluite în mister. Cert este că familia Ceauşescu a scăpat de furia mulţimii cu un elicopter care a decolat de pe acoperişul Comitetului Central. Armata a primit ordin să se retragă în cazărmi, consfiinţind astfel victoria Revoluţiei.

După fuga lui Ceauşescu în Bucureşti s-a instalat însă haosul. Mulţimile descătuşate au invadat Comitetul Central iar birourile oficialilor comunişti au fost vandalizate. Televiziunea Română a fost ocupată de manifestanţi şi a devenit tribună publică pentru lideri de ocazie. Oamenii au fost chemaţi să apere televiziunea şi radioul. În debandada creată, mulţi revoluţionari şi-au pierdut viaţa.

Pe 22 decembrie 1989, între multele centre de putere create la Televiziunea Română a prins contur cel condus de Ion Iliescu, care a anunţat crearea Frontului Salvării Naţionale ca nou organism al puterii în România. Așa a triumfat Revoluția Română…Așa ne-am câștigat libertatea…Așa am devenit liberi de comunism…Totuși, au rămas multe evenimente încă neelucidate, din urmă cu 30 de ani… Din păcate, la 30 de ani de la Revoluție, ne mărginim să ,,comemorăm eroii”, fără ca să îi cunoaștem și pe cei care, cu adevărat le-au curmat zilele…

D.D.

COMENTARII

  1. Se stiu / cunosc autorii…dar…e teama mare de a se spune ADEVARUL…de teama consecintelor…si mai ales pentru ca sunt bine „infipti” in sistem…inca…”sa se faca lumina”…”si s-a facut”…asa sa fie !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.