Se ieftinesc lactatele si carnea

Se ieftinesc lactatele si carnea

0 199

Eliminarea taxelor vamale de la 1 ianuarie 2007 determina ieftinirea unor produse importate din Uniunea Europeana. Astfel, produsele lactate procesate, importate din tarile UE, se vor ieftini, in medie, cu 10-15 la suta.


Aceasta ieftinire, insa, se va simti pe piata in circa 20-30 de zile. In plus, in perioada urmatoare, se preconizeaza ca odata cu integrarea Romaniei in UE piata produselor lactate se va diversifica, segmentul de branzeturi si deserturi cu termen mare de garantie inregistrand o dublare din punct de vedere sortimental.


?


De asemenea, si carnea si produsele din carne importate din tarile Uniunii Europene vor fi mai ieftine in perioada urmatoare, cu circa 5-10 la suta, tot datorita eliminarii taxelor vamale, ieftinire care se va vedea in 10-14 zile, dupa terminarea stocurilor existente.


Potrivit presedintelui Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea, toate firmele mari vor veni in Romania prin reteaua de supermarketuri cu produse la preturi mai mici decat cele practicate de producatorii interni, cu aspect excelent, dar de o calitate mai slaba. Produsele din carne vor avea aceleasi preturi ca in tarile UE, unde exista diferente considerabile intre produsele de baza si cele de lux. „Producatorii interni va trebui sa se alinieze acestor preturi altfel risca sa nu faca fata concurentei din afara. Anul 2007 va fi un an in care preturile produselor alimentare se vor stabiliza, conform celor din UE, fluctuatiile fiind foarte mici, in ciuda presiunilor venite de pe piata neagra, in prima parte a anului, cu produse ieftine si necontrolate”, considera Minea. Potrivit presedintelui Romalimenta, la ora actuala carcasa de porc importata din UE se vinde cu circa 52.000 lei/kg in timp ce la producatorii interni pretul este de circa 70.000 lei /kg.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.