Se cutremura planeta

Se cutremura planeta

0 170

Se pare ca Terra nu ne mai agreaza, ea neintelegand sa fie dispretuita lada de gunoi a omenirii, mai ales ca pe ea vietuiesc si alte mii si mii de specii de vietuitoare, multe pe cale de disparitie datorita interventiei brutale a omului in mersul Naturii.
De aceea am putea presupune ca miscarile seismice din ultima vreme, tot mai dese si in cele mai neasteptate locuri de pe glob, ar putea fi un semnal ca planeta s-a cam suparat pe noi, oamenii.
Iata, astfel, ca in ultimele 24 de ore, trei cutremure au zguduit diferite regiuni ale Terrei, dintre care doua aproape in extremitatile continentului european. Prefer sa nu-i spun „batranul continent” pentru ca este la fel de „vechi” cum sunt si celelalte.
Iata si cele trei cutremure, in ordinea in care au fost anuntate de agentiile de stiri.

Puternic cutremur in Albania
Un cutremur de 7 grade pe scara Richter s-a produs ieri noapte intr-o zona muntuoasa din nord-estul Albaniei, provocand pagube materiale, dar nu si victime, a anuntat ieri Institutul albanez de seismologie.
Seismul s-a produs la ora locala 23,49 (00,49, ora Romaniei) in zona Peshkopia, un oras de la frontiera cu Macedonia.
O mie de case din localitatile Gjorice si Shupnza au fost distruse, dar nu exista victime, potrivit institutului, cel putin pana acuma.
Postul de televiziune News 24 a informat ca localnicii, panicati, au petrecut noaptea afara, de teama de a nu fi surprinsi de eventuale replici in locuinte, unele dintre acestea nemaiprezentand siguranta, altele aflandu-se deja in ruine.
Cutremurul a fost resimit si in Debar, oras macedonean de langa frontiera cu Albania, precum si la Skopje, dar nu s-au semnalat victime sau pagube.
Si uite cum se scutura tot mai des lumea in zona Balcanilor. Pac in Marea Neagra, poc in Albania, putintel pe la Brasov, fara sa mai socotim Vrancea noastra, pe unde a pacatuit Stefan cel Mare cu Vrancioaia, ca sa rezolve criza turcilor si a tatarilor, si pe unde nu indraznesc sa se avante nici Traian Basescu si nici madam Elena Udrea, probabil constienti fiind ca nu sunt capabili de fapte asa de mari.
Oricum, ce ne e scris, in frunte ne e pus si nu putem decat spera ca Doamne-Doamne nu ne va urechea prea tare.


Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea care tocmai a trecut in zona orasului Palermo, in Sicilia
Cutremurul a fost anuntat de Institutul italian de Geofizica si Vulcanologie pe site-ul sau pe internet.
Acest nou cutremur din zona peninsulei in forma de cizma – se stie, Sicilia este aproape lipita de sudul peninsulei – a fost resimtit la Palermo si in alte orase ale regiunii, dupa cum scrie in site.
Potrivit agentiilor de presa italiene, in zona de epicentru s-au mai inregistrat cutremure asemanatoare in trecut, stiut fiind ca prin acele parti activitatea vulcanica este destul de intensa, acolo fiind concentrati vulcanii Etna, Vesuviu si Stromboli, atractii turistice, dar si producatori de necazuri cand se supara prin adancuri.
Pana in prezent nu a fost semnalata nici o paguba sau victima omeneasca.

Puternic seism in Indonezia
Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs noaptea trecuta in largul coastelor Indoneziei, tara aflata pe sute de insule, mai mici sau mai mari, din sud-estul Asiei.
Potrivit primelor informatii, seismul nu a facut nici victime omenesti si nici pagube, pe deasupra si spre linistea localnicilor neexistand nici o alerta de tsunami.
Seismul a lovit o zona larga din Java, principala insula, la o adancime de 15 kilometri.
Dupa cum se stie, acum o saptamana, un seism de magnitudinea 7 a lovit Java. in urma acelui seism, peste 100 de oameni au murit, iar pagubele materiale au fost insemnate.

Este ciudat faptul ca, iata, intr-o singura noapte, au avut loc trei cutremure, in puncte diferite ale globului: estul Europei, vestul acestui continent si, apoi, in indepartatul extrem orient. Oare Terra nu o fi avand, in felul ei, suflet si, dupa cum sustin ecologistii, s-a cam suparat pe oamenii nesimtitori fata de ea?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.