Se confirmă, după atacul lui Szijjarto, România cere clarificări Ungariei

Se confirmă, după atacul lui Szijjarto, România cere clarificări Ungariei

0 284
MAE a cerut clarificări de la ambasada Ungariei și spune că  ”vehicularea unor informaţii incorecte în ce priveşte România vine în contradicție cu spiritul Parteneriatului strategic încheiat între România și Ungaria”, reacțiile venind după ce ministrul de externe al guvernului de la Budapesta, Peter Szijjarto, ne-a acuzat de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și a susținut că a sosit timpul pentru a se exercita presiuni internaţionale sporite asupra României.
Comunicatul MAE de sâmbătă:”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de declarațiile lansate recent în spațiul public, inclusiv de ministrul afacerilor externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetică regională și a cerut clarificări, prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, privind motivația acestor opinii. Ministerul Afacerilor Externe consideră că vehicularea unor informaţii incorecte în ce priveşte România vine în contradicție cu spiritul Parteneriatului strategic încheiat între România și Ungaria şi al relațiilor bilaterale de cooperare, respect și încredere reciprocă fireşti dintre două state europene, membre UE şi NATO.
Partea ungară cunoaște, fără îndoială, foarte bine evoluțiile recente privind investițiile substanțiale făcute în România pentru asigurarea infrastructurii regionale de transport al gazelor şi modul exemplar de cooperare a autorităților române cu companiile interesate de punerea în valoare a resurselor energetice de la Marea Neagră și eforturile României de a asigura în plan regional diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. În acest sens, Legea privind derularea operațiunilor petroliere pe mare (offshore) este pe agenda prioritară a Parlamentului României și va asigura un cadru stimulativ pentru investițiile în acest domeniu.
În plus, oficialii din Ungaria sunt, cu siguranţă, la curent cu dialogul frecvent și deschis între companiile naționale din România și Ungaria pe aceste teme. Reamintim părții ungare că, la sfârşitul anului trecut, entități din Ungaria au participat la procesul de rezervare a capacității de transport a gazelor naturale pentru segmentul BRUA dintre România și Ungaria. De aceea, organizarea de evenimente publice în România prin care să fie promovate idei contrare acestui spirit de cooperare este nejustificată şi inoportună.
Readucem în atenție anunțul public făcut de operatorul român de transport al gazelor naturale în data de 4 iunie 2018 privind lansarea construcției infrastructurii BRUA faza I pe teritoriul României, care presupune importante fonduri alocate de această companie românească pentru asigurarea conexiunii spre zona Europei Centrale. Aceste dezvoltări au loc în condițiile în care partea ungară a evitat să își asume investițiile necesare pe teritoriul său pentru completarea coridorului BRUA conform angajamentelor regionale. De asemenea, reamintim că în aceste zile, la reuniunea regională CESEC organizată sub egida Comisiei Europene, au fost salutate progresele remarcabile ale României în implementarea proiectului BRUA, fapt consemnat în Comunicatul final al reuniunii și subliniat de Comisarul european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete.

România va continua să acționeze cu bună credință pentru îndeplinirea angajamentelor sale în cadrul Uniunii Europene privind Uniunea Energetică, asigurând dezvoltarea infrastructurii de interconectare la nivel regional în domeniul gazelor naturale și va acționa cu fermitate pentru ca obiectivul diversificării surselor de aprovizionare cu gaze să fie îndeplinit.”

Ministrul Energiei: Este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel cu lucrările la gazoduct
​Ministrul Energiei Anton Anton consideră că „este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel în ceea ce privește construcția acestui gazoduct”. La rândul său, comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete speră „ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit”. Declarațiile au fost făcute la Reuniunea ministerială la nivel înalt CESEC. Reamintim că zilele trecute, reprezentanți ai Ungariei au lansat mesaje provocatoare legate de producția de gaze din Marea Neagră și de interconectarea prin conducta BRUA.

Anton Anton a participat, în perioada 28-29 iunie 2018, la Reuniunea ministerială la nivel înalt CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity Group), eveniment desfășurat la Sofia, Bulgaria, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
În cadrul întâlnirii, ministrul Anton a vorbit despre necesitatea ca fiecare stat implicat în dezvoltarea BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) să deruleze simultan lucrările de creare a acestei infrastructuri gaziere necesare pentru Europa Centrală și de Sud-Est.
Cred că este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel în ceea ce privește construcția acestui gazoduct. Nu cred că ar fi în interesul nimănui ca lucrurile să nu se întâmple astfel. România își va respecta termenele pentru BRUA și vom termina proiectul la timp. Este un proiect pe care România îl pregătește extrem de serios și care este necesar nu doar pentru România, ci și pentru țările învecinate. BRUA va face legătura între rezervele de gaz din Marea Neagră cu toate statele din vecinătatea României și, odată cu intrarea sa în funcțiune, există șansa ca și alte industrii să se dezvolte„, a declarat ministrul Energiei Anton Anton.

Comisarul european pentru energie, despre BRUA: Sper ca problemele cu Ungaria să se rezolve
Prezent la reuniune, comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete (în foto), a afirmat că BRUA reprezintă infrastructura fundamentală pentru interconectarea rețelelor de gaze dintre statele participante la proiect și a reiterat sprijinul pe care Comisia Europeană îl acordă dezvoltării acestui gazoduct.

Arias Canete

Mă bucur să văd excelentul progres pe care România îl face pentru dezvoltarea acestei conducte. Îi felicit pe toți cei care contribuie la dezvoltarea BRUA. Finalizarea acestui proiect va avea beneficii enorme pentru toate țările prin care trece și de aceea Comisia Europeană sprijină acest proiect. Odată cu BRUA, securitatea aprovizionării cu gaz va deveni reală în această regiune, pentru că această conductă va permite fluxuri bidirecționale de gaze. Sper ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit. Îi felicit pe toți cei care muncesc

Ungurii duplicitari ca întotdeauna
Reacția MAE a plecat de la declarațiile de au fost făcute în contextul în care ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat miercuri România de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz. 
Mai mult, Peter Szijjarto a precizat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaţionale sporite asupra ţărilor din regiune care îşi încalcă astfel de angajament, menționând România și Croația, potrivit Agerpres care citează MTI. De asemenea, Peter Szijjarto a spus că este important să

Peter Szijjarto a atacat Romaniase menţină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022. Declarațiile au fost făcute miercuri, cu ocazia unei vizite la Washington.
„În plus, trebuie să se exercite presiuni internaţionale pentru a se asigura construirea unor terminale LNG în Europa Centrală”, a mai spus ministrul de externe ungar.
Szijjarto a fost zilele trecute în capitala SUA unde s-a întâlnit cu ministrul american al energiei Rick Perry şi cu reprezentanţi ai principalei companii de energie şi unde a avut un discurs la conferinţa World Gas.

Reamintim că și șeful FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria, a lansat miercuri provocatoare și tendențioase referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA. Șeful FGSZ, Kristof Terhes, a făcut declarațiile chiar la București.
Anul trecut, Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.
Mai amintim că în urma unei licitații organizate în decembrie, capacitatea de transport al gazelor prin BRUA a fost rezervată de către două companii din Ungaria, până în anul 2037.
Aceste declarații au fost făcute într-o perioadă în care sunt așteptate deciziile finale de investiție în proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.