Se cauta solutii pentru problema ursilor

Se cauta solutii pentru problema ursilor

0 156

Autoritatile locale incearca de multa vreme sa rezolve probleme ursilor din Brasov. Deveniti deja obiectiv turistic, dar si sursa de stiri din categoria “senzational”, ursii din BBrasov sunt o problema care ar trebui rezolvata cat mai curand. In acest sens, George Scripcaru s-a intalnit cu reprezentantul Ministerului Mediului, Mihai Manoiu, profesorul universitar la Facultatea de Silvicultura, Ovidiu Ionescu, presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Brasov, Nelu Petre Noaghea, si membri ai ICAS, Agentiei de Mediu, ONG-uri de profil. Impreuna au discutat problema ursilor “comunitari” din Brasov.
„Problema principala este aceea ca ursii au ajuns in interiorul orasului. Iar autoritatile responsabile in gestionarea acestor animale nu fac nimic pentru protejarea populatiei. Obligatia mea ca primar, conform Legii nr. 215/2001 este de a proteja populatia orasului impotriva pericolului reprezentat de animalele salbatice. Eu am mai propus ca orice urs care este gasit pe domeniul public sa fie capturat si dus pentru o perioada limitata la rezervatia din Zarnesti, dupa care sa fie gasita o solutie pentru el. Pe termen mediu ne propunem ca impreuna cu Asociatia «Milioane de prieteni» sa cream o anexa la Gradina Zoologica, o mica rezervatie care sa fie vizitata de turisti si brasoveni. Aici sa fie adusi ursii care nu se mai pot adapta mediului salbatic. Brasovul este singurul oras din Romania care se confrunta cu o asemenea problema si trebuie sa gasim pana la urma solutiile cele mai bune”, a sustinut primarul George Scripcaru.
La sfarsitul intalnirii s-a ajuns la urmatoarele concluzii si solutii: s-a decis ca pentru indepartarea acestor animale se vor utiliza ultrasunetele de inalta frecventa, gloante de cauciuc, precum si o substanta chimica netoxica pentru ursi, dar care face ca deseurile din containere sa nu le mai placa. S-a hotarat sa se monteze minigarduri electrice, care dau socuri intre 1.000 si 13.000 de volti. O alta solutie identificata a fost relocarea ursilor intr-o rezervatie din judetul Harghita, care este specializata in cresterea puilor si reintroducerea lor in mediul natural.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.