Se caută soluții de remenajare a Pieței Sfatului

Se caută soluții de remenajare a Pieței Sfatului

9 138

Primăria Brașov va publica, până al sfârșitul acestui an, procedura de achiziție a serviciilor de proiectare necesare reamenajării Pieței Sfatului. Achiziția se va desfășura sub forma unui concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților de România (OAR). Valoarea estimată a serviciilor de proiectare și a premiilor acordate este de 1.598.527, la care se adaugă TVA.

Conform temei de proiectare realizate de OAR, obiectivul concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectând patrimoniul construit, ținând cont de toate etapele istorice prin care a trecut această piață și în acord cu valoroasele elemente de peisaj. Corelat cu această intenţie, municipalitatea își propune și să identifice o viziune preliminară pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a Cetăţii Braşovului, care să ţină cont de spaţiile urbane deja amenajate şi care să le prefigureze un sens comun. Această viziune ar trebui să demonstreze valabilitatea propunerilor de amenajare din Piaţa Sfatului în raport cu întreaga zonă a Cetăţii Braşovului, pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

,,Brașovul este cel mai vizitat oraș turistic din România după București, iar punctul zero al Brașovului este reprezentat de Piața Sfatului. Acest simbol al Brașovului nu a mai trecut printr-un proces de renovare, de reamenajare, de reabilitare, de la finalul anilor ’80. Considerăm că este momentul ca acest proces să se întâmple. Dar nu oricum, ci printr-un concurs internațional de soluții, un concurs care să fie jurizat de arhitecți cu experiență de la nivel național și internațional, concurs pe care îl vom lansa în aceste zile. Am semnat documentația de începere a acestei proceduri de atribuire, urmează ca Ordinul Arhitecților din România să-și desemneze membrii în viitorul juriu, iar săptămânile următoare să facem anunțul public către toți cei interesați să participe la acest concurs”, a precizat Allen Coliban, primarul Brașovului.

Participanţii la concurs ar trebui să regăsească potenţialul maxim pentru fiecare dintre necesităţile Pieţei Sfatului-comerţ, cultură, loisir, divertisment, civism, locuire şi să le reinstituie, ca primă promisiune pentru dezvoltarea coerentă a întregii cetăţi a Braşovului.

În plus faţă de acest deziderat, soluţiile imaginate ar trebui să ia în considerare criteriul sustenabilită’ii, care presupune folosirea acestei amenajări pentru o lungă perioadă de timp, precum si un consum limitat de resurse destinat întreţinerii curente a pieţei.

Conform programului stabilit împreună cu Ordinul Arhitecților din România, până la sfârșitul săptămânii viitoare OAR va fi stabili membrii juriului, iar până la sfârșitul anului va fi lansat concursul de soluții. În lunile februarie și martie se va face vizita pe teren și se va răspunde la toate clarificările necesare, pentru ca la începutul lunii aprilie să fie termenul limită pentru depunerea proiectelor. În termen de 10 zile, membrii juriului vor stabili câștigătorul concursului și ocupanții locurilor II și III.

Criteriile de atribuire, stabilite prin tema de proiectare, sunt satisfacerea necesităţilor funcţionale arhitectural-urbanistice, 60% din evaluarea finală (maximum 60 puncte), și valoarea arhitectural-artistică adăugată, 40% din evaluarea finală (maximum 40 puncte).

În ceea ce privește ,,Satisfacerea necesităților funcțional arhitectural-urbanistice”, vor fi punctate: criteriul funcţional, maximum 20 puncte, în cadrul căruia se vor puncta scenariile de utilizare şi rezolvarea sinergică a funcţiunilor propuse pentru piață, din punct de vedere urbanistic şi arhitectural; criteriul tehnic, maximum 20 puncte, în care se va puncta fezabilitatea soluţiilor propuse, sustenabilitatea şi durabilitatea acestora, și criteriul financiar, tot cu maximum 20 puncte.

Referitor la criteriul ,,Valoarea arhitectural-artistică adăugată” vor fi punctate: viziunea de dezvoltare a zonei „Cetate”, maxim 10 puncte; statutul de reper şi atmosfera generală a intervenţiei, maxim 20 puncte; calitatea şi claritatea reprezentării ideilor astfel încât să ilustreze capacitatea concurentului de a pune în operă proiectul propus, cu maxim 10 puncte.

În urma evaluării făcute de juriul stabilit de OAR, proiectantul clasat pe locul I va primi ca premiu realizarea serviciilor de proiectare în valoare de 1.484.700 de lei, la care se adaugă TVA. Cel de pe locul II va primi un premiu în valoare de 74.235 de lei + TVA, iar locul III va fi premiat cu suma de 39.592 de lei +TVA.

D.D.

COMENTARII

 1. Adevarul …ce se intrevede: Ultima smecherie pe care o incearca si alti primari USR este ” achizitia de terenuri abandonate ” pe catre primarii smecheri… sa le negocieze pentru viitoare dezvoltari imobiliare in zone atractive …de neintzeles a fost smecheria ridicola de…achizitie prin unificare a localitatii istorice BOD
  .Sau achizitia macar a 10 hectare mai aproape de Brasov pentru cartiere de locuinte dupa modelul celor din Padurea si Parcul BANEASA din Capitala ce ar urma revandute la suprapret sau…suprainteres !! Pentru astfel de smecherii l-au votat brasovenii pe consilierii PSD municipali?
  Domnul presedinte Dunca,ce-ar fi sa incerci niste „discutii individuale” cu colegii si subalternii PSD de la municipiu?

 2. Observ o accelerare a …initiativelor colibane
  , ca sa nu se poata organiza Opinia publica
  si sa fim pusi in tatza faptului implinit!
  Cum este posibil ca un REPETENT ,
  ramas oficial fara studii superioare
  sa pacaleasca un intreg ora
  Nu te grabi cu asemenea nazbatii don”Primar
  ca Opinia publica se va trezi si amarnic vei plati
  asemenea aventuri urbanistice !Sa te duci sa vezi cum arata
  Piatza EBNESCU si stradutele pitoresti din preajma care pe bune
  au nevoie de renovare si reamenajare.De ce nju le bagi in Proiectul TAU
  aventuros,inainte de a strica ce este bun facut?

 3. CITAT…motivational: ; ” Acest simbol al Brașovului nu a mai trecut printr-un proces de renovare, de reamenajare, de reabilitare, de la finalul anilor ’80. ” Ei si? Asemea lucrari se fac dupa ureche ,cum i se nazare unui primar fara studii superioare,macar? Pune mana pe carte si citeste,nu te mai implica in decizii superficiale si nemotivate. De ce sa strici ce exista recent renovat?!
  Piata Sfatului este acolo de 400 de ani ! de ce ar fi nevoie ,CTTEZ : „‘se vor puncta scenariile de utilizare şi rezolvarea sinergică a funcţiunilor propuse pentru piață, „; Deci este nevoie de „REZOLVAREA SINERGICA a FUNCTIUNILOR”…Mare pisicher esti,Maestre…Pe cine crezi ca aiuresti? Poate pe consilierii pesedisti care se uita ca la Poarta Noua in fatza unor asemenea nazbatii aducatoare de mari pierderi !!
  COLIBANE, voua nu va este RUSINE? Ca sa puneti mana pe i.484.700 lei servicii de proiectare si sa dai niste …premii …unora , va bateti joc de o Piata istorica pe care tot arhitecti de renume si istorici adevarati au gandit-o asa, ca sa fie cat mai aproape de ideea unei Piete medievale, plan aprobat nu de cofetarii din Piatza MATACHE- ca sa fie construita si sa arate asa cum este acum – ci chiar de colective de specialisti , pe vremea cand raspundeai cu capul de banii cheltuiti anapoda,cum vrei sa faci acum? Cu banii astia puteai sa te apuci sa refaci Cetatea Brasovului de pe Dealul Cetatuia unde tot statul a bagat 4 miloane de dolari pentru care se bat niste smecheri, pe care nu ii deranjezi cu nimic..Ce Primar esti Dumneata,daca nu cunosti cerintele si necazurile orasului?
  Vrei sa faci ceva sa se vada? REZOLVA acest caz de frauda ,strigator la cer !!

  • De fapt ,incluzand si premiile ar fi vorba de aproape 4 milioane lei ,bani spaguti pe fatza !!
   Ce dracu fac consilierii municipali PSD,de nu iau nicio pozitie>>

 4. Ma uit la fotografia Pietei Sfatului de mai sus! Chiar arata bine , ca in pozele istorice… In loc ca Primarele sa se ocupe cu reluarea activitatii in cladirea abandonata ,dupa ce a fost refacuta,r a Compexului „Cerbul Carpatin” cum se vede in fotografie _ „care e Marturie publica!!”- Un Primar, schiop la minte si hoinar vrea sa strice un lucru recent si bine facut! De ce vrei sa strici un lucru bine facut,Colibane?! Si mai purtam si acelasi nume…

 5. Pe ce strica banii/ Allean Colibanii.. .
  Inca de pe vremea comunistilor,fiecare nou prmar al Brasovului , la preluarea postului,
  promitea „RECONFIGURAREA” Pietei Sfatului …Si ,dupa Concursul de rigoare,
  dotat cu…Premii de rigoare, se redeschidea …”Santierul Anului” spre disperarea brasovenilor
  si a turistilor. S-a apelat la un arhitect celebru in vreme (Radacina),avand la activ cateva
  Proiecte de referinta pentru Brasov.Intre acestea si Piata Sfatului, Citesc acum ca
  iar trecem la …pozitia „Santier in lucru”,in zona cea mai vizitata a orasului , spre disperarea
  locatarilor , dar si a comerciantilor,
  Auzim ca lingaul de Coliban vrea sa-l invite la…pornire pe Presedintele sibian ,ca sa dea indicatii si sa impartaseasca din experienta lui de fost Primar de oras medieval.Deci asta era: Primarul Coliban vrea sa paraseasca USR-ul si sa intre in gratiile candidatului liberal ca urmas la prezidentiale…

 6. Bai Allean Coliban ,pe care nu dam un ban
  Te tot mananca in cour sa strici si Piatza Sfatului?
  Pai nu tot „Ordinul Arhitectilor ” a coordonat si „amenajat” Piatza, pe vremea Cerbului de Aur?
  Colectivul de-atunci a fost prezidat de redutabilul Arhitect Radacina,tot dupa un concurs…
  De ce sa strici ceva bine facut ?
  De ce nu te ocupi de Piata Bisericii Sf.Nicolae si a Primei Scoli Romanesti, care arata ca
  Piata de vechituri din Slobozia. ..
  Apopos ,don’Primar…gospodar, ca tine,mai rar…
  :Te duci zilnic acasa prin aceasta piata a Prundului, invechita si mai urata decat Piatza de mici si bere din „Obeur”, Pomuletzul de Craciun asezat…excentric sta sa cada, cu cateva becuri inghesuite si zici ca este de-ajuns pentru Fala acestei Pietze istorice ,uitata de toti primarii de inaintea dumitale?
  Sau de ce nu modernizezi Piatza Garii, care arara mai urat decat acum 4o de ani, cand a fost „deschisa” … Impresia brasovenilor este ca vrei sa te bagi in seama cu orice pret…cand nu esti plecat la sedintele de Partid din Capitala,ale USR.
  Apropos de sedinte: la Lege scrie ca sedintele Consiliului Local sunt publice, inclusiv pentru cetateni.Ori din dispozitia dumitale ,nu au acces , nici ziaristii !!! Rau faci si impotriva Legii !!

  • Deocamdata nu este anuntzata – cu trei zile inainte , nici macar ORDINEA de ZI a sedintelor , pentru consilieri –
   Ce sa mai vorbim de cetatenii alegatori ce trebuie informati public cu Ordinea de ZI ce urmeaza sa fie supusa analizei? Ai curajul sa te confrunti cu curiozitatea DEMOCRATICA a alegatorilor,dle Primar COLIBAN?

  • Propun preopinentului sa se adreseze
   intr-un limbaj urban,fiind vorba de lucruri serioase!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.