Se cauta o alta planeta pentru omenire?

Se cauta o alta planeta pentru omenire?

0 208

In ritmul actual de consum al resurselor de pe Pamant, omenirea va avea nevoie incepand cu anul 2030 de inca o planeta identica cu Pamantul pentru a-si asigura nevoile de resurse, conform unui raport al World Wildlife Found (WWF), transmite AFP.
Amprenta ecologica a omenirii, variabila ce evalueaza gradul de consum al resurselor naturale disponibile pe Terra, depaseste cu 30% capacitatea planetei noastre de a se regenera, se precizeaza in raportul alcatuit de WWF sub titlul “Planeta vie 2008”.
Presiunea exercitata de omenire asupra resurselor epuizabile ale planetei s-a dublat in ultimii 45 de ani in urma cresterii demografice si a consumului individual ce corespunde unui nivel din ce in ce mai ridicat de confort personal, se mai precizeaza in raport. Aceasta supraexploatare duce la epuizarea resurselor din ecosistem, concomitent cu acumularea a din ce in ce mai multe deseuri si substante poluante in aer, apa si pamant.
Despaduririle pe arii extinse, penuria de apa potabila, declinul biodiversitatii si dereglarea climatica provocata de emisiile de gaze cu efect de sera “pun din ce in ce mai mult in pericol bunastarea si dezvoltarea tuturor natiunilor”, sustine WWF.
”Indicele de planeta vie”, instrument folosit pentru masurarea evolutiei biodiversitatii pe glob si bazat pe date despre 1.686 de specii de vertebrate din toate regiunile globului, a scazut cu 30% in ultimii 35 de ani, se mai precizeaza in raport. Declinul acestui indice face aproape imposibil obiectivul declarat de Conventia de la Rio privind mentinerea diversitatii biologice si reducerea eroziunii biodiversitatii mondiale pana in 2010.
Un alt indice al amprentei ecologice mondiale este “amprenta apei” care evalueaza presiunea exercitata asupra resurselor de apa potabila la un esalon national, regional si mondial, in urma consumului de apa. Apa este o resursa inegal raspandita pe suprafata globului. In prezent aproximativ 50 de tari se confrunta cu un stres hidrologic sever sau moderat. In plus, numarul oamenilor care sufera din cauza penuriilor este tot mai mare.
Omenirea, daca isi mentine ritmul de consum actual, va avea nevoie de doua planete in 2030.
Peste 20 de ani omenirea va avea nevoie de doua planete pentru a face fata nevoilor, anunta Fondul International pentru Natura intr-un raport publicat la Paris. In prezent, consumul resurselor naturale depaseste cu 30% capacitatea de regenerare a Pamantului. Aceasta situatie va duce in 2030 la posibilitatea ca Terra sa nu mai poata raspunde necesitatilor unei populatii in continua crestere, avertizeaza organizatia. Presiunea exercitata de oameni asupra planetei s-a dublat in ultima jumatate de secol.
Exploatarea excesiva epuizeaza resursele si provoaca acumularea peste limita a deseurilor in apa, aer si pe sol. Specialistii sustin ca tot mai multe regiuni ale planetei vor fi afectate de seceta pe fondul schimbarilor climatice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.