Se cauta lichidator pentru platforma Nitramonia

Se cauta lichidator pentru platforma Nitramonia

0 104


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a comunicat, duminica, ca va publica saptamana viitoare un anunt de selectare a unui lichidator pentru companiile de pe platforma Nitramonia Fagaras.


Sindicalistii cred ca AVAS anuntul de selectare a lichidatorului pentru a mai domoli tensiunea sociala. „Anuntul AVAS vine ca urmare a hotararii adoptate in data de 17 august de Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor Nitrofertilizer SA, Nitroexplosives SA, Nitroservice SA, Nitrotrans SA si Nitrocontrol SA, prin care s-a decis dizolvarea si lichidarea voluntara a acestor societati comerciale. Ca urmare a deciziei AGEA celor cinci societati comerciale, AVAS a solicitat si a primit de la societati documentele necesare intocmirii caietului de sarcini pentru selectarea lichidatorului. Conform caietului de sarcini, va fi selectat un singur lichidator care va asigura lichidarea companiilor de pe platforma”, se arata in comunicatul AVAS.
Liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro, Lucian Cupu, spune insa ca este vorba despre o tactica a AVAS de a contracara intentiile declarate ale angajatilor de a protesta fata de neplata salariilor pe ultimele patru luni. De asemenea, oficialii AVAS ar incerca, in opinia lui Cupu, sa scape de plangerile penale pe care intentioneaza sa le inainteze sindicatul, pentru neglijenta in serviciu, concretizata in neprivatizarea „puilor” Nitramonia si abandonarea salariatilor.


569 de salariati vor fi disponibilizati?


Programele de restructurare totala ale acestor companii au fost, in prealabil, aprobate de conducerea AVAS. Autoritatea detine la fiecare dintre cele cinci societati 79,052% din capitalul social. Programele de restructurare totala au avut la baza intelegeri ale conducerilor administrative ale celor cinci companii cu Sindicatul Liber Nitramonia – Rompiro. Acestea prevad disponibilizarea unui numar de 569 de salariati, cu acordarea de plati compensatorii, in conditiile O.U.G. nr. 116/2006, si cu respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca la nivelul societatilor comerciale, ca si vanzarea activelor societatilor comerciale, in procedura de lichidare voluntara a acestora.


?


6.000 de euro pentru administratorul unic


?


A fost numit si un singur administrator unic, pentru cele cinci societati, in persoana lui Claudiu Popa, fost administrator special la combinatului, care are o indemnizatie lunara de peste 20.000 de lei, respectiv, peste 6.000 de euro. Bani care sunt platiti tot din fondul de salarii al societatilor pe care le-a adus in lichidare voluntara, nu de catre AVAS, al carei angajat este si de unde primeste salariul de sef al departamentului juridic. Lucian Cupu crede ca acest lucru il aduce in situatie de incompatibilitate, de conflict de interese, mai ales ca si-a depasit atributiile, implicandu-se in anumite decizii manageriale la Nitarmonia, a caror legalitate o poate verifica doar subordonatii sai.


?


Marius Ola


?


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.