Se apropie tezele unice

Se apropie tezele unice

0 92

Aproximaiv? 450.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a din intreaga tara vor sustine pe 30 noiembrie, prima proba a tezelor cu subiect unic, acest tip de examinare inlocuind de anul acesta testele nationale ca modalitate de admitere la liceu pentru anul scolar 2008-2009.


Disciplinele la care se sustin teze in clasa a VII-a sunt limba si literatura romana, matematica, respectiv limba si literatura materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna.


Elevii de clasa a VIII-a vor sustine teze cu subiect unic la limba si literatura romana, matematica si geografie sau istorie, la alegere. Elevii apartinand minoritatilor nationale, care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna, vor sustine o proba de limba si literatura materna, iar pentru acestia din urma, subiectele vor fi asigurate in limba materna studiata.


?


Testele nationale, inlocuite


Testele nationale, care se sustineau la finele gimnaziului si pe baza carora se intra la liceu, au fost inlocuite la inceputul acestui an cu tezele cu subiect unic. Astfel, admiterea in clasa a IX-a pentru anul scolar 2008-2009 se va face pe baza rezultatelor de la tezele cu subiect unic si a mediei claselor V-VIII.


Reprezentantii Ministerului Educatiei anunta ca vor fi elaborate, cel mai probabil, zece variante de subiecte, din care va fi extras numarul biletului pentru examen. Numarul subiectului extras va fi acelasi pentru disciplinele comune claselor a VII-a si a VIII-a.


Conform metodologiei de examen, durata fiecarei teze cu subiect unic este de doua ore din momentul primirii subiectelor. Tinerii vor fi supravegheati de doi profesori, iar fiecare lucrare va fi evaluata tot de doi profesori, altii decat cei din unitatile de invatamant de la care provin tezele. Evaluarea lucrarilor va dura maximum trei zile si se va face pe baza unui punctaj de la 1 la 100. Vor fi acordate 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu.


Elevii care sunt surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, ori cei care sunt prinsi copiind in timpul desfasurarii tezelor primesc nota 1.


Elevii care din diverse motive absenteaza la o teza cu subiect unic au posibilitatea de a sustine testarea in perioadele speciale prevazute. Astfel, pentru semestrul I, scolarii pot sustine teza la care au lipsit in perioada speciala din luna februarie.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.