Se accelerează schimbările la nivel mondial – BRICS lansează o bancă de...

Se accelerează schimbările la nivel mondial – BRICS lansează o bancă de dezvoltare!

2 85

După întâlnirea Putin – Xi de la Moskova schimbările anunțate de cei doi lideri par să intre într-o eră a concretului.Asocierea” BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, și Africa de sud), unul din stâlpii noii lumi multipolare, devine tot mai puternică, pe măsură ce statele membre ale acestei alianței au pus în funcțiune propria instituție financiară. BRICS a înființat Banca pentru Dezvoltare și a numit-o președinte pe Dilma Rouseff, fostul lider de la Rio de Janeiro. Egiptul și alte 20 de națiuni stau la rând să facă afaceri cu Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
În acțiunea de dedolarizare a planetei Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) este un alt organism creat spre a sparge hegemonia americano-dolarului. Bătălia pentru supremație mondială se anunță teribilă, fiind de așteptat ca Statele Unite să riposteze în forță (poate chiar și militar, prin deschiderea unor noi fronturi de tipul celui din Ucraina) la aceste amenințări.

Serghei Lavrov confirmă extinderea
În prezent se cunoaște că atât Rusia, cât mai ales China sunt de acord cu primirea de noi membri și, mai mult, insistă pentru ca toate tranzacțiile economice să fie realizate în monedele proprii.
Obiectivul băncii Băncii de Dezvoltare (NDB) este de a finanța proiecte de infrastructură și proiecte de dezvoltare durabilă în statele membre BRICS și în țările în curs de dezvoltare.
De la înființarea sa, banca (are rating de credit internațional „euro+” primit de la Fitch Ratings și S&P Global Ratings) a aprobat mai mult de 90 de proiecte, în valoare totală de peste 30 de miliarde de dolari, în domenii precum transportul, apa, energia curată, infrastructura digitală și socială, precum și construcțiile urbane.
Banca este condusă de Consiliul guvernatorilor NDB cdi care au ales-o vineri, 24 martie, în unanimitate de voturi, pe Dilma Rousseff ca noul președinte al Băncii BRICS.

Cu prilejul unei recente reuniuni a reprezentanților din regiunile care compun Federația Rusă, Serghei Lavrov a vorbit despre importanța pe care o vor avea BRICS și SCO în economia lumii. Printre altele, ministrul de Externe al lui Vladimir Putin a arătat că BRICS se pregătește să-și mărească numărul, iar printre statele care vor să devină membre se numără „forțe regionale” importante, ca Turcia, Mexic, Indonezia, Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt.
În context, Rusia va găzdui în 2023 un important summit pe această temă. „Putin a sunat adunarea”, relatează presa din Occident, aluzie la reuniunea care se va ține la Moscova, cu participarea unui număr important de țări ce doresc să adere la BRICS.

Se așteaptă ca în următoarele trei luni să fie gata noul statut al organizației, în care va fi stipulată și decizia de extindere a alianței, după cum a remarcat Anil Sooklal, vocea Africii de Sud în BRICS.
Egiptul se alătură Emiratelor Arabe Unite și Bangladeshului și devine ultimul membru al Băncii pentru Dezvoltare din cadrul BRICS.
Într-o mișcare ce poate fi interpretată ca pasul pregătitor unei aderări la BRICS, Cairo a venit cu o felie importantă de capital în cadrul noii Bănci de Dezvoltare (NDB). Capitalul social anterior a fost împărțit în mod egal între membrii inițiali: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
NDB este o bancă înființată de națiunile BRICS pe baza acordului interguvernamental semnat la Summit-ul de la Fortaleza (iulie 2014). Aderarea Egiptului fusese aprobată încă din urmă cu un an, o decizie similară fiind luată și pentru Emiratelor Arabe Unite, Uruguayului și Bangladeshului. Cu excepția Uruguayului, toți au devenit membri ai Băncii NDB în martie 2023.
Vă mai reamintiți, la finalul întrevederii, Xi Jinping, liderul Chinei, i-a transmis lui PUTIN că vor veni „schimbări cum nu au mai fost în ultimii 100 de ani”, un semnal că ordinea mondială urmează a se schimba mai repede decât anticipau unii.

Vlad T.

COMENTARII

  1. Numai noi românii înotăm împotriva curentului sau mai bine spus noi întotdeauna am ales tabăra luărilor în istorie .
    Căci acu când Partenerii Strategici ne împing să facem unirea cu Rep. Moldova că sa intre și „alianța” mai aproape de Ruși

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.