Se absoarbe mai putin carbon!

Se absoarbe mai putin carbon!

0 178

S-a constatat un lucru ingrijorator: stocarea naturala de bioxid de carbon in vegetatie scade in permanenta incepand din anul 2000, Acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, incalzirii climatice.
Rezultatul este pe cat se surprinzator, pe atat de ingrijorator: arborii nu mai pot absorbi carbon, relateaza Agerpres. De zece ani, cantitatea de carbon absorbita in mod natural de vegetatie scade intr-una, explica doi cercetatori de la Universitatea din Montana (Statele Unite), intr-un articol aparut recent in revista “Science”.
Cei doi autori au ajuns la aceasta concluzie in urma analizelor datelor obtinute de satelitii NASA.
Un studiu similar, realizat in 2003, aratase totusi ca, intre 1982 si 1999, incalzirea climatica a contribuit la o mai buna captare a bioxidului de carbon de catre plante. Conditiile climatice au favorizat cresterea vegetatiei care, dezvoltandu-se, absorbea mai mult CO2.
Vegetatia contine substante – dintre care cea mai cunoscuta este clorofila – ce permit captarea carbonului din CO2 si eliminarea dioxigenului ramas, cu ajutorul energiei luminoase. Aceasta “respiratie inversa” le permite organismelor sa alcatuiasca lanturi carbonatate, indispensabile dezvoltarii lor.
Autorii studiului nu vor totusi sa dramatizeze. “Absorbtia trebuie supravegheata sistematic pentru a determina daca aceasta variatie este la zece ani sau este vorba despre un punct de cotitura in captarea naturala de carbon, provocata de schimbarile climatice”, spun acestia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.