Scurt calendar popular al lunii octombrie

Scurt calendar popular al lunii octombrie

0 88

Luna octombrie inseamna instalarea cu adevarat a toamnei. Aceasta luna, cunoscuta popular drept Brumarel, naunta venirea sezonului rece, caci acum incpee sa cada bruma.
De aceea, lucrarile pamantului din aceasta perioada vizeaza pregatirea pentru iarna.
Daca frunzele pomilor se ingalbenesc si cad repede, acesta este un semn ca anul ce urmeaza va fi roditor. Daca ploua mult in octombrie, va fi vant puternic in decembrie, iar daca e multa bruma sau chiar zapada in aceasta luna, in ianuarie va fi timp frumos.
Sarbatorile traditionale ale lunii octombrie sunt:
• 1 octombrie : Sf. Procoava – este cel care acopera iarna pamantul cu zapada. Fetele se roaga la acest sfant si pentru a le acoperi capul cu par bogat, placand astfel mai mult flacailor si maritandu-se mai repede. Schimbarea statului civil atrage dupa sine si obligatia tinerelor femei de a-si acoperi capul cu basmale.
• 14 octombrie: Sfanta Paraschiva – Importanta sarbatoare religioasa, aceasta zi marcheaza inceputul pregatirii turmelor pentru iernat si deschiderea unor targuri unde se valorifica produsele pastorale. De Sf. Paraschiva se posteste si nu se lucreaza, existand pericolul aparitiei unor boli.
• 18 octombrie: Lucinul (Sf. Luca) – este cel care protejeaza haitele de lupi in aceasta perioada a anului. Oamenii respecta aceasta sarbatoare de frica lupilor.
• 25 octombrie : Ajunul lui Sanmedru (Mosii de Toamna) – Ajunul Sf. Dumitru este o sarbatoare dedicata in primul rand mortilor, pentru care se face pomana. In unele locuri se aprinde un foc mare (focul lui Sanmedru), iar despre tinerii care reusesc sa sara peste el se spune ca se vor casatori anul urmator.
• 26 octombrie: Sanmedru (Sf. Dumitru) – Daca Sf. Gheorghe stapaneste peste prima parte a anului, Sf. Dumitru este stapanul jumatatii friguroase. In aceasta zi se incheie socotelile pentru intelegerile facute cu 6 luni in urma. Ciobanii care vor sa afle cum va fi iarna ce vine intind pe jos un cojoc. Daca pe el se aseaza o oaie neagra, va urma o iarna blanda. Daca oaia e alba, iarna va aduce multa zapada.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.