Scrisoarea pleaca vine imprumutul?

Scrisoarea pleaca vine imprumutul?

0 233

Guvernul roman, dupa ce a primit miercuri seara scrisoarea oficiala de la Fondul Monetar International, privind imprumutul extern, joi a fost supusa aprobarii.
„In raspunsul de la FMI nu sunt modificari fata de cele discutate”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
Scrisoarea oficiala a FMI reprezinta practic raspunsul institutiei financiare internationale la scrisoarea de intentie a autoritatilor romane privind acordul de imprumut.
Scrisoarea va fi semnata de ministrul Finantelor Publice si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si apoi va fi trimisa Comisiei Europene pentru a fi aprobata in cadrul Consiliului Ecofin.
Documentul urmeaza sa fie aprobat, de asemenea, de Board-ul FMI in perioada 4-5 mai.

19,95 miliarde euro pentru criza din Romania
Romania a convenit asupra unui acord pe doi ani cu Fondul Monetar International pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.
Prima transa din imprumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeana ar urma sa fie acordata Romaniei la inceputul lunii iulie.

Principalele conditii pentru acordarea imprumutului
Aprobarea acordului de imprumut cu FMI era conditionata de:
• rectificarea bugetului public pe un nou cadru macroeconomic; rectificare care a fost aprobata de Guvern pe 11 aprilie.
• finalizarea in acest an a legii sistemului unic de salarizare in sectorul public;termen maxim – pana la sfarsitul lunii octombrie.
• legea reformei sistemului public de pensii;termen: pana la finele anului 2009.
• finalizarea legii responsabilitatii fiscale (care va limita numarul rectificarilor bugetare) pana la sfarsitul lunii noiembrie a.c.

Controlul respectarii aplicarii acordului
Conform procedurilor cu care ne-a obisnuit FMI, cotrolul respectarii aplicarii acordului se va face semestrial.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina a declarat, miercuri, ca prima revizie a acordului de imprumut extern al Romaniei de la FMI si CE va avea loc pe 10 iulie.
Reprezentantii FMI si CE vor veni pe 10 iulie in Romania pentru a analiza cum se „misca” economia, iar daca se ajunge la concluzia ca veniturile bugetare nu se realizeaza se va face un memorandum suplimentar la acordul de imprumut, a precizat oficialul MFP.
„La cheltuieli ne incadram. Daca nu reusim sa realizam veniturile, ne vor cere ori alte masuri de crestere a veniturilor, ori masuri de reducere a cheltuielilor”, a spus Gherghina.
Reprezentantul MFP, responsabil de constructia bugetului public, nu considera oportuna o eventuala majorare a TVA, deoarece aceasta masura reprezinta un pericol pentru inflatie.
„De la o inflatie de 6%, sari la 8-9%, nu mai reusesti sa te inchizi pana in 2012 pe criteriile de convergenta la UE si nu mai intri in zona euro”, a avertizat secretarul de stat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.