SCRISOARE DESCHISA DOMNILOR MARCO KATZ, ALEXANDRU FLORIAN SI RADU IOANID

SCRISOARE DESCHISA DOMNILOR MARCO KATZ, ALEXANDRU FLORIAN SI RADU IOANID

0 498

Domnului Marco Katz,
Presedinte al Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului in Romania,

Domnului Alexandru Florian Director al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”

Domnului Radu Ioanid,
Directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internationale din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington

SCRISOARE DESCHISA

Constat cu amaraciune si stupefactie lipsa de reactie a domniilor voastre, dar si a institutiilor pe care le conduceti, fata de escaladarea fara precedent a atitudinilor si manifestarilor antisemite promovate in Romania de catre UDMR si o serie intreaga de organizatii extremiste maghiare, finantate din fonduri publice de catre autoritatile publice locale din Covasna si Harghita, controlate de catre membrii UDMR.Se pare ca atunci cand vine vorba de monitorizarea, identificarea si condamnarea atitudinilor si manifestatiilor antisemite din Romania folositi o dubla masura. Atunci cand protagonistii acestor manifestari sunt cetateni romani de etnie romana (vezi cazul Radu Mazare) sau institutii ale statului roman (vezi cazul Bancii Nationale) va inflamati si acuzati, de cele mai multe ori fara o baza solida, insa, inexplicabil, sunteti muti in fara puzderiei de manifestari antisemite promovate de organizatii extremiste maghiare, sprijinite direct si indirect chiar de catre Uniunea Demorata Maghiara din Romania aflata in acel moment la conducerea Romaniei,alaturi de Pratidul Democrat Liberal al presedintelui Traian Basescu.

Exista cel putin trei cazuri in care diverse organizatii extremiste ale etnicilor maghiari din Romania au desfasurat, cat se poate de public, activitati antisemite fara ca radarul vigilent al institutiilor pe care le conduceti sa se pronunte macar printr-un banal comunicat de presa. Am constat asadar lipsa domniilor voastre reactie, as indrazni sa afirm chiar complice, astfel:
1. In cazul promovarii in spatiul public, de catre organizatii ale comunitatii maghiare din Romania si cu sprjinul autoritatilor publice locale controlate de catre membri ai UDMR a cultului personalitatii criminalului de razboi maghiar Wass Albert, condamnat definitiv si irevocabil in Romania pentru crime de razboi, pe care presa din Romania il acuza ca a fost si antisemit.
2. Actiunea antisemita cat se poate de publica si explicita a trei tineri etnici maghiari din Miercurea Ciuc (unul din ei fost angajat al unei institutii publice din Romania!) care au afisat, cu autorizatia primarului Raduly Robert, un banner in fata unui mare magazin din Miercurea Ciuc pe care scria „Rusine sa-ti fie, iar ai cumparat de la evrei”. Afisul utilizat de cei trei etnici maghiari este identic cu cel folosit impotriva evreilor in Ungaria in 1944 in perioada guvernului fascist Ferenc Szalasi, perioada in care au fost deportati si executati 200.000 de evrei.
3.  Aniversarea, de catre mai multe organizatii ale comunitatii maghiare din Romania, la Miercurea Ciuc, a 70 de ani de la invadarea Transilvaniei de catre trupele hortiste ale amiralului Miklos Horthy, liderul fascist al Ungariei in timpul caruia 40.000 de evrei si-au pierdut viata in lagare de munca, iar alti 400.000 de evrei au fost ucisi in lagarele de la Auschwitz-Birkenau. De asemenea,au trecut neobservate si crimele de la Ip, Traznea si Aceste date sunt confirmate chiar de catre Institutul Yad Vashem din Ierusalim.

Revoltator, si absolut regretabil pentru Zilele Culturii Maghiare, desfasurate la Cluj-Napoca, unde fost invitat un academician de la Budpesta pentru a sustine un „Laudatio”dedicat fascistului Miklos Horthy ca omagiu la intrarea acestuia calare in Cluj, in urma cu 75 de ani,dupa Diktatul de la Viena. Din informatiile, neconfirmate inca, se pare ca primaria Cluj-Napoca si cea  din Miercurea Ciuc, au finantat din fonduri publice aceasta manifestare in care va fi elogiata viata amiralului Miklos Horthy. Mai mult, Uniunea Democrata Maghiara din Romania nu s-a delimitat aceasta manifestare, sau macar sa o minimalizeze!

Lipsa de reactie a domniilor voastre in fata acestor manifestari antisemite promovate de catre oragnizatii ale comunitatii maghiare din Romania, sprijinite si chiar finantate direct sau indirect de catre UDMR si bisericile maghiare este atat inexplicabila cat si inpardonabila. Sunt convins ca alta ar fi fost reactia domniilor voastre daca opinia publica romaneasca v-ar mai fi oferit vreun caz fabricat de antisemitism.
Va solicit asadar sa va spalati rusinea si sa reactionati public fata de aceste manifestari antisemite fara precedent!

Cu respect, Dan Tanasa

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.