Scripcaru vs. Cancescu sau zmeul contra fat-frumos. Nu neaparat in ordinea asta

Scripcaru vs. Cancescu sau zmeul contra fat-frumos. Nu neaparat in ordinea asta

0 194

Mitologia romaneasca a impus caftul dintre Fat Frumos si Zmeu drept infruntarea clasica dintre fortele binelui si puterile raului. Ca sa nu zica lumea ca sunt cu totul rupti de traditie si nu se gindesc decat la interesele lor, politicienii brasoveni continua frumoasa datina a inclestarii din poveste. Desi, la prima vedere, pare ca au dat toti in mintea copiilor, mizele pe care si le disputa sunt din lumea oamenilor mari.


Inghesuiala la impartirea rolurilor in basmele contemporane locale produce, insa, confuzie printre participanti. Toti se dau zmei, dar ar vrea si sa fie in acelasi timp feti frumosi. Doi dintre ei se lupta cel mai abitir pentru rolul cel mare: George Scripcaru si Aristotel Cancescu vor amandoi sa ramana in memoria cititorilor si ascultatorilor de povesti drept cel mai drept si mai viteaz reprezentant al comunitatii.


Receptia moderna a basmului a deformat putin versiunea originala, propusa de traditie. Ne-amintim cu totii bancurile de cartier nascute pe seama confruntarii voinicului cu zmeul cel rau. Provocarea pe care si-o aruncau cei doi a suferit mici malformatii malitioase. „In ce vrei sa ne-ntrecem?” se-ntrebau batausii in varianta rautacioasa. „In sabii sa ne taiem, in buzdugane sa ne lovim, sau in ciorapi sa ne mirosim?”, recita cu obraznicie folclorul citadin, introducand abuziv materiale textile in panoplia articolelor din otel calit.


Meciul Scripcaru-Cancescu se duce in acelasi registru pervertit. De la distanta nu se vede nici un fat frumos, ci o paruiala intre doi zgripturoi flamanzi si invrajbiti de curand din motive de alianta. „In ce vrei sa ne luptam?” se provoaca duelistii locali. „In spitale sa ne vindem, in regii sa ne capatuim sau in matrapazlacuri sa ne mirosim?


Dac-ati crezut ca s-a pierdut ceva din parfumul original, fiti pe pace. Izul de sosete n-a disparut; se regaseste ceva mai penetrant in afacerile pe care le mosesc in paralel cei doi. Si in care si-au bagat picioarele cam pana la cot. La spitalul Marzescu s-au surprins unul pe altul sarind gardul sa fure contractele de aur in care este scris proprietarul. Ca sa raspunda replicii primarului Scripcaru, aflat cu o mutare de consiliu local mai in fata, prin care s-a reimproprietarit cu zisul spital, presedintele Cancescu ameninta cu para la ministrul liberal al Internelor si Reformei Administrative. Pe care-l cheama in control la Brasov, sa verifice ce manevre urat mirositoare a facut primarul si consilierii locali cu ocazia reorganizarii CET Brasov si a mutarilor de la RIAL.


Iubitorii de povesti n-au de ce sa-si faca griji; basmul continua, doar personajele se mai schimba. Cu riscul de a-i scandaliza pe micii consumatori de folclor, mai c-as vrea sa se lanseze in premiera la Brasov basmul in care zmeul piere, dupa datina, dar si fat frumos sucomba din cauza ranilor.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.