Scriitorul Gh. Craciun a fost inmormantat la Tohanu

Scriitorul Gh. Craciun a fost inmormantat la Tohanu

0 230

Gheorghe Craciun a incetat din viata marti seara, la spitalul Fundeni din Bucuresti, la varsta de 56 de ani, in urma unor complicatii hepatice. Apropiat al celui disparut, presedintele Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania (ASPRO), criticul literar Ion Bogdan Lefter, a apreciat ca „a plecat dintre noi un scriitor important, unul dintre putinii capabili sa-si construiasca opera si, intr-un plan mai general, sa-si reconfigureze epoca. Iar prietenul va fi de neinlocuit”. Vineri, 2 februarie, la ora 13, scriitorul brasovean a fost inmormantat in locurile natale, la Biserica Ortodoxa din Tohanul Vechi, Zarnesti.


?


Activitate literara


In studentie, a frecventat cenaclul Junimea, condus de Ovid S. Crohmalniceanu, iar in perioada 1970-1973 a colaborat la revista „Noii”, alaturi de Ioan Flora, Mircea Nedelciu, Gheorghe Iova, Gheorghe Ene, Constantin Stan si Sorin Preda. In 1982 a debutat cu volumul de proza „Acte originale/Copii legalizate”. Au urmat romanele „Compunere cu paralele inegale” (1988) si „Frumoasa fara corp” (1993). A publicat, de asemenea, eseuri si antologii de texte, printre care „Cu garda deschisa” (1997), „In cautarea referintei” (1998) sau „Competitia continua. Generatia „80 in texte teoretice” (1994). Scriitorul a fost inclus in antologia „The Phantom Church and Other Stories from Romania„, publicata in 1996 in Statele Unite.

In 2001, i-a aparut in Franta romanul „Composition aux paralleles inegales”, in traducerea lui Odile Serre, la Editura Maurice Nadeau. Cartea a fost rasplatita cu Premiul Jean Fran?ois Caill? al Societatii Traducatorilor Francezi. Gheorghe Craciun a fost profesor de teoria literaturii la Universitatea Transilvania din Brasov si director editorial la Paralela 45. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania, Gheorghe Craciun a primit numeroase premii literare romanesti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.