Scoli sasesti la Centrul Cultural German din Brasov

Scoli sasesti la Centrul Cultural German din Brasov

0 56

Scolile sasesti pot fi acum vizitate in cadrul unei expozitii intitulate “Scolile sasilor din Transilvania”, care va avea loc marti, 3 noiembrie, ora 17 la sediul Centrului Cultural German. Expozitia este accesibila pana marti, 17 noiembrie 2009.
Expozitia este pusa la dispozitia organizatorilor de catre Muzeul Scolii din Nürnberg, dupa un concept de Michael Schneider.
Ea ofera o imagine asupra istoriei si semnificatiei scolii pentru sasii din Transilvania. Intr-un mediu plurilingvistic, multicultural si multireligios, scoala, la fel ca si biserica, a fost un loc central pentru pastrarea limbii si a culturii germane locale.
Vor fi dispuse 40 de panouri mari cu imagini si 20 de panouri cu text arata etapele istoriei scolii sasilor din Transilvania de la inceputuri pana astazi, incluzand perioada reformei, introducerea timpurie a obligativitatii scolare (1722), perioada de maxima dezvoltare (sfarsitul sec.19, inceputul sec.20), dezvoltarea scolilor in limba germana sub diverse sisteme politice (national-socialist si comunist).
« Sistemul scolar al sasilor transilvaneni a fost unic iar Transilvania si-a gasit drumul catre civilizatia si cultura Europei mai ales prin universul transilvano-sasesc », a declarat Andrei Marga, rector al Universitatii din Cluj.
Evenimentul este organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu. Expozitia a fost la Sibiu in octombrie, iar in noiembrie vine la Brasov si la Cluj.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.