Scoala de vara de Istorie la Brasov

Scoala de vara de Istorie la Brasov

0 729

Istoria romanilor trebuie vazuta si inteleasa prin filtrul ideilor de atunci iar prejudecatile actuale nu trebuie sa existe. Este doar una dintre ideile prezentate la Brasov de Rector ul Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca, un reputat istoric.

Istoria romanilor trebuie vazuta si inteleasa prin filtrul ideilor de atunci iar prejudecatile actuale nu trebuie sa existe. Este doar una dintre ideile prezentate la Brasov de Rector ul Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca, un reputat istoric. La cea de-a XI a editie a Scolii de vara organizata de Universitatea Transilvania participa profesori romani de istorie din republica Moldova, Ucraina , Serbia si Ungaria.

Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamint la inceputul mileniului trei este tema cursurilor care vor avea loc pina marti in cadrul Scolii de Vara care le propune profesorilor de istorie teme de actualitate in abordarea istoriei rominilor peste hotare.

„Eu ii invat mereu pe studentii mei sa priveasca istoria ca pe un prezent al oamenilor care au trait in trecut dar sa nu aplice idei si prejudecati de astazi pentru trecut pentru ca atunci trecutul ajunge oricum in dezavantaj. Ca sa judecam cat de cat obiectiv, realist trecutul trebuie sa il trecem prin filtrul ideilor de atunci”, spune prof.univ. dr. Ioan Aurel Pop – rectorul Universitatii Babes Bolyai Cluj.

Unul dintre profesorii de istorie din Ucraina s-a indragostit iremediabil de limba romana si o considera alaturi de studentii sai din Kiev un adevarat miracol iar cartile scrise de academicianul prof. Ioan Pop sunt un adevarat ajutor pentru ei.istorie

„Studentii vor sa invete in primul rand limba dar si civilizatia romana si ne ajuta foarte mult cartile pe care le-a scris si le scrie domnul academician Ioan Pop si de exemplu predau si civilizatia romana pentru studenti care invata filologia clasica ca prima specialitate pe baza istoriei rominilor scrisa de domnul profesor Ioan Aurel Pop”, declara prof. Univ. dr. Serghei Luchkanyn.

Desi situatia este tensionata in ultima vreme in zona si la Chisinau predarea istoriei romanilor se face fara probleme.

Romanii si latinitatea a fost prima tema sustinuta la conferinta inaugurala chiar de academicianul Ioan Aurel Pop.

Conferintele dar si vizitele de studiu in Brasov dar si in localitatile din jurul Brasovului vor continua pe tot parcursul scolii de vara.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.