Scoala cu de-a sile camataru

Scoala cu de-a sile camataru

0 58

Poate si dascalii aia de la Jean Monnet au dreptate sa se simta ofuscati dupa ce au fost suspendati de ministrul Funeriu. Care trebuie ca li se pare de-a dreptul funerar, anacronic si imposibil ca intoarcerea mortului de la groapa cu deciziile lui de asanare a moralitatii in liceu. E drept ca si satisfactia tampa de pe fata lui Funeriu e nelalocul ei dupa decizia de suspendare a conducerii liceului, ca si cum ar fi rezolvat problemele invatamantului. Dupa ce-a aflat si el de la televizor despre atmosfera de santan de la liceu, intretinuta de escapade hormonale botezate eufemistic excursii.
De partea cealalta, sindicalistii din invatamant au o noua ocazie de a boci pe statutul dascalului si salariul lui mizer. Ca si cum leii lipsa l-ar repozitiona pe piedestalul pe care cadrul didactic obisnuia candva sa stea in mentalul scolar. Zbirii din invatamant si-ar dori elevi de bani gata deghizati in sarantoci la scoala, ca sa nu se simta profesorul umilit. Sindicatul l-ar vrea repus in drepturi, ba chiar recompensat mai gras pentru prestatie, din acelasi motiv al egalizarii situatiei economice de-o parte si de alta a catedrei. Este acelasi argument eronat folosit pentru justificarea salariile mari incasate de diversi sefi de institutii sau magistrati, ca sa-i fereasca de tentatia spagii.
Cu scoala, situatia e mai delicata decat in cazul altor zone sociale. E locul care se presupune ca formeaza adolescenti meniti sa profeseze competent si onest in Romanika. Tara in care liceencele pozeaza tot mai des in reviste deocheate. Zeci de monici columbence se perpelesc ziua-n banci si noapea-n cluburi, in asteptarea piticului miliardar care sa le faca neveste fericite sau macar viitoare divortate bogate. Aceeasi filozofie de viata hraneste faptele junilor proaspat absolventi care ucid oameni cu bolizi de lux iar justitia le masoara gresit alcoolemia.
Realitatea este ca spatiul scolar este imbibat, daca nu chiar invadat de lumea reala, cu toate tarele societatii gresite in care traim. Este o cardasie careia dascalii, prinsi oricum jumatate in viata reala, nu ii pot pune capat. Si daca tot nu pot, unii se gandesc sa traga si oarece profit din concubinajul asta. Asa a facut corpul profesoral de la un liceu de marca din Capitala, care a permis ca balul de absolvire sa fie sponsorizat de Sile Camataru chiar din parnaie.
Mi se pare imaginea perfecta a promiscuitatii scolare, intretinuta pe fundal de ranjetul interlop al unui infractor de teapa camatarului Sile.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.