Schimbarile climatice – semnalate de organizatia G8

Schimbarile climatice – semnalate de organizatia G8

0 73

Ministrii mediului ai natiunilor G8 si-au dat intalnire la summitul de la Kobe, din Japonia unde principalul subiect de discutie s-a referit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la jumatate fata de anul 1990 pana in 2050.
In revista “Nature” , Martin Perry, Jean Palutikof, Clair Hanson (toti ex-membrii superiori ai IPCC) si Jason Lowe sustin ca si cele mai fondate proiecte se vor dovedi a fi inadecvate pe termen lung.
Efectele schimbarilor climatice pe care le vedem acum- preturi ridicate la alimente, extinderea secetelor- doar se vor agrava in timp daca nu incepem imediat sa adaptam si sa reducem semnificativ emisiile de dioxid de carbon.
Reducere cu 50% a emisiilor fata de nivelul anului 1990 pana in 2050, tinta avuta in vedere de liderii G8, nu va avea niciun efect pozitiv, asa ca vom fi blocati “intr-o tendinta de incalzire cel putin pana in 2100 datorita incetinelii sistemului climatic”.
Riscurile vor fi mai mari, avand sansa sa depasim 50% tinta de 2 grade Celsius – nivelul peste care expertii au fost de accord ca nu vom putea depasi cele mai grave schimbari climatice, declara autorii in revista Nature.
Pentru a se simti intr-adevar o minima schimbare in bine ar trebui sa se reduca 80% din emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050. Acesta va ajuta sa stabilizeze nivelul atmospheric GHG in jur de 400-470 ppm( departe de nivelul de 350 ppm aratat de Bill McKibben si James Hansen), si va reduce substantial impactul schimbarilor climatice, injumatatind numarul oamenilor care risca sa sufere de seceta si inundatie. Chiar si atunci, paguba va fi semnificativa, deoarece impactele ce se vor intampla in jur de 1 grad Celsius sunt inevitabile.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.